Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zupa-krem-z-cukinii-z-estragonem

Zupa-krem z cukinii z estragonem

Łatwa zupa, która pozwala w przyjemny sposób spożytkować nadmiar cukinii w sezonie. Im mniejsze cukinie, tym zupa lepsza, ale jeśli mamy cukinię ciut większą, to też się nada.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
duża cebula
3 średniej wielkości ziemniaki
1 kg zielonej cukinii
oliwa z oliwek
2 szklanki (1/2 litra)wywaru z kurczaka
świeży estragon
cytryna

Opis przyrządzania:
Cebulę obieramy z łusek i drobno siekamy. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Cukinię myjemy, odcinamy oba końce, zaś resztę kroimy w kostkę. W sporym garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek. Wrzucamy cebulę i smażymy na średnim ogniu, mieszając, przez 3 minuty. Dodajemy ziemniaki i wywar oraz 2 szklanki (pół litra) wody. Zagotowujemy i gotujemy 5 minut. Dodajemy cukinię oraz łyżkę posiekanych liści świeżego estragonu. Gotujemy 5-10 minut, aż warzywa będą miękkie. Zupę miksujemy w malakserze lub blenderze, aż będzie miała gładką konsystencję. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na wierzchu każdej porcji kładziemy kilka listków świeżego estragonu. Podajemy z grzankami.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024