Pachnąca zupa z mlekiem kokosowym i wyraźnym aromatem świeżego imbiru.
Kraj pochodzenia: Kraje Dalekiego Wschodu
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Zupa kokosowa z kurczakiem - Opis przyrzÄ…dzania:
Imbir obieramy i ścieramy na tarce. Dymkę obieramy, myjemy i kroimy w 3 cm kawałki. Kurczaka myjemy, usuwamy resztki tłuszczu i chrząstek i kroimy w nieduże i cienkie kawałki. Głeboką patelnię stawiamy na dużym ogniu, wlewamy olej i dobrze rozgrzewamy. Dodajemy imbir i dymkę i smażymy na dużym ogniu, cały czas mieszając, przez minutę. Dodajemy pierś z kurczaka i smażymy mniej więcej 3 minuty, aż lekko się zarumieni. Wlewamy sos chilli, mieszamy i gotujemy kolejną minutę. Wlewamy 350 ml wody (niecałe półtorej szklanki) i mleko kokosowe. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy 5 minut. Doprawiamy sokiem z limetki i solą. Podajemy z ćwiartkami limetki i dodatkowym sosem chilli.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Zupa kokosowa z kurczakiem: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: egzotyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |