Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zupa-kokosowa-z-kurczakiem

Zupa kokosowa z kurczakiem

Pachnąca zupa z mlekiem kokosowym i wyraźnym aromatem świeżego imbiru.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia: Kraje Dalekiego Wschodu

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
kawałek świeżego imbiru o długości 2 cm
6 cebulek dymek
1/2 kg piersi z kurczaka bez skóry
1/4 szklanki oleju z orzeszków ziemnych
80 ml słodkiego sosu chilli plus więcej do podania
2 szklanki (1/2 litra) mleka kokosowego
2 limetki

Opis przyrządzania:
Imbir obieramy i ścieramy na tarce. Dymkę obieramy, myjemy i kroimy w 3 cm kawałki. Kurczaka myjemy, usuwamy resztki tłuszczu i chrząstek i kroimy w nieduże i cienkie kawałki. Głeboką patelnię stawiamy na dużym ogniu, wlewamy olej i dobrze rozgrzewamy. Dodajemy imbir i dymkę i smażymy na dużym ogniu, cały czas mieszając, przez minutę. Dodajemy pierś z kurczaka i smażymy mniej więcej 3 minuty, aż lekko się zarumieni. Wlewamy sos chilli, mieszamy i gotujemy kolejną minutę. Wlewamy 350 ml wody (niecałe półtorej szklanki) i mleko kokosowe. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy 5 minut. Doprawiamy sokiem z limetki i solą. Podajemy z ćwiartkami limetki i dodatkowym sosem chilli.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: egzotyczna

PieceOfCake © 2008-2024