Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zupa-czosnkowa
Zupa czosnkowa
Smaczna, delikatna zupa z młodego czosnku. Podajemy z grzaneczkami lub groszkiem ptysiowym.
Rodzaj dania: Zupa
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
10 dużych ząbków młodego czosnku
2 spore szalotki
oliwa z oliwek
płaska łyżka mąki
150 ml białego wytrawnego wina
600 ml wywaru warzywnego
300 ml kremowej śmietanki
pęczek szczypiorku
Opis przyrządzania:
Ząbki czosnku obieramy. Jeden ząbek kroimy w cienkie plasterki, resztę grubo siekamy.
Szalotki obieramy i siekamy.
W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy posiekany czosnek i szalotki i podduszamy na małym ogniu przez 5 minut, nie pozwalając się im zarumienić. Oprószamy mąką i smażymy przez minutę, mieszając.
Wlewamy wino, zagotowujemy, po czym dolewamy wywar i śmietankę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy na małym ogniu przez kwadrans.
W tym czasie na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy ten ząbek czosnku, który pokroiliśmy w plasterki i podsmażamy na jasnozłoty kolor. Wyławiamy z tłuszczu i odsączamy na kawałku papieru kuchennego.
Szczypiorek płuczemy, suszymy i siekamy.
Gotową zupę miksujemy, nalewamy do ogrzanych talerzy, po czym posypujemy każdą porcję smażonym czosnkiem i siekanym szczypiorkiem.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024