W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Zupa cebulowo-pietruszkowa

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Zupa cebulowo-pietruszkowa

Zimowa zupa ze skarmelizowanej cebuli i korzeni pietruszki. Znakomita z małymi grzaneczkami lub groszkiem ptysiowym.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • masło
  • cebula
  • brązowy cukier
  • białe wytrawne wino
  • korzeń pietruszki
  • wywar warzywny
  • śmietanka kremówka
  • świeży tymianek

Zupa cebulowo-pietruszkowa - Opis przyrządzania:

3 duże cebule obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. 3 spore korzenie pietruszki obieramy i kroimy w małe kawałki. W dżym rondlu roztapiamy 30 g masła. Wrzucamy cebulę, posypujemy 2 łyżkami brązowego cukru i smażymy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, 10 minut. Wlewamy szklankę wytrawnego białego wina, dorzucamy przygotowaną pietruszkę, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu 20 minut (pietruszka powinna być miękka). Wlewamy 5 szklanek wywaru warzywnego, zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu 10 minut. Zostawiamy dolekkiego ostygnięcia, po czym porcjami miksujemy zupę w blenderze. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z kilkoma łyżkami kremowej śmietanki, wylanej na powierzchnię zupy ozdobnymi zawijasami, posypujemy listkami świeżego tymianku.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Zupa cebulowo-pietruszkowa: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Zupa cebulowo-pietruszkowa przepisy:

  • Zupa z borowików z boczkiem
    Szlachetna w smaku jesienna zupa dla zapalonych zbieraczy grzybów.
  • Czeska zupa ziemniaczana Czeska zupa ziemniaczana
    Smaczna, bezpretensjonalna zupa z ziemniaków, warzyw i pieczarek. Dla każdego i na każdy dzień.
  • Włoska zupa z cieciorką
    Pożywna i smaczna włoska zupa jarzynowa z klasycznym dodatkiem parmezanu. Dla skrócenia czasu przygotowania, używamy cieciorki z puszki.
  • Zupa czosnkowa
    Smaczna, delikatna zupa z młodego czosnku. Podajemy z grzaneczkami lub groszkiem ptysiowym.
  • Kremowa zupa grzybowa
    Pachnąca grzybowa zupa doskonała na jesień. Można do niej użyć grzybów leśnych (kurki, podgrzybki, kozaki, prawdziwki), a na "bezgrzybiu" pieczarki też się nadadzą.




Podziel się linkiem:


Komentarze:

Espresso, 2013-01-11 13:10:36
Bardzo dobra zupa :)
Moja ocena: 5