Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zupa-cebulowo-pietruszkowa

Zupa cebulowo-pietruszkowa

Zimowa zupa ze skarmelizowanej cebuli i korzeni pietruszki. Znakomita z małymi grzaneczkami lub groszkiem ptysiowym.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
masło
cebula
brązowy cukier
białe wytrawne wino
korzeń pietruszki
wywar warzywny
śmietanka kremówka
świeży tymianek

Opis przyrządzania:
3 duże cebule obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. 3 spore korzenie pietruszki obieramy i kroimy w małe kawałki. W dżym rondlu roztapiamy 30 g masła. Wrzucamy cebulę, posypujemy 2 łyżkami brązowego cukru i smażymy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, 10 minut. Wlewamy szklankę wytrawnego białego wina, dorzucamy przygotowaną pietruszkę, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu 20 minut (pietruszka powinna być miękka). Wlewamy 5 szklanek wywaru warzywnego, zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu 10 minut. Zostawiamy dolekkiego ostygnięcia, po czym porcjami miksujemy zupę w blenderze. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z kilkoma łyżkami kremowej śmietanki, wylanej na powierzchnię zupy ozdobnymi zawijasami, posypujemy listkami świeżego tymianku.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024