Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Znakomity-dorsz-z-tymiankiem

Znakomity dorsz z tymiankiem

Bardzo prosty sposób na ładny, soczysty kawałek dorsza, jednej z najlepszych ryb na świecie. Podajemy z piure z ziemniaków, albo małymi gotowanymi kartofelkami, albo smażonymi, albo pieczonymi w plastrach...

Rodzaj dania: Danie główne z ryb

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
600 g grubych filetów z dorsza bez skóry
garść mąki
oliwa z oliwek
łyżka masła
2 ząbki czosnku
2 łyżki listków świeżego tymianku
4 łyżki drobno siekanej natki pietruszki
sok z 1 cytryny
ćwiartki cytryny do podania

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Rybę myjemy, pozbawiamy ewentualnie pozostałych ości i kroimy na 4 zgrabne porcje.
każdy kawałek ryby solimy i - pardon - pieprzymy ze wszystkich stron, po czym obtaczamy w mące, strzepując jej nadmiar.
Na sporej patelni (każdy kawałek powinien mieć miejsce dla siebie, inaczej ryba będzie się dusić, nie smażyć) rozgrzewamy 3 łyżki oliwy i masło. Wkładamy rybę i smażymy na średnim ogniu, aż dorsz się zarumieni.
Przekładamy rybę na żaroodporny półmisek i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 10 minut.
W tak zwanym międzyczasie obieramy czosnek i kroimy w cienkie paseczki.
Wyjmujemy rybę z pieca, obsypujemy czosnkiem, tymiankiem i natką i skrapiamy sokiem z cytryny. Wstawiamy jeszcze na parę minut do piekarnika, aż ryba będzie zupełnie upieczona (czyli biała w środku), ale nie za długo, bo dorsz zrobi się gumowaty i suchy.
Podajemy rybę polaną sosikiem od pieczenia, z ćwiartkami cytryny i dowolną postacią ziemniaków.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024