Rozgrzewająca zupa-krem z zimowych warzyw. Kawałeczki niebieskiego sera dodają zupie charakteru. Podajemy z bułką lub grzaneczkami serowymi.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Zimowa zupa z niebieskim serem - Opis przyrzÄ…dzania:
Średnią cebulę obieramy i drobno siekamy. 3 kawałki selera naciowego obieramy z wąsów i drobno siekamy. 3 średniej wielkości marchewki obieramy i kroimy w kostkę. Duży ziemniak obieramy i kroimy w kostkę. W rondlu roztapiamy 50 g masła. Wrzucamy cebulę i seler, smażymy delikatnie 5 minut. Nie powinny się rumienić. Dorzucamy marchewkę i ziemniaki, smażymy kolejne 5 minut. Wlewamy 850 ml wywaru warzywnego (około 3 i pół szklanki), zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Gotujemy na maleńkim ogniu przez pół godziny, aż ziemniaki będą bardzo miękkie. Porcjami miksujemy zupę w blenderze i wlewamy z powrotem do garnka. Wlewamy pół szklanki śmietanki do zupy (18 %) i mieszamy. 150 g ulubionego niebieskiego sera drobno kruszymy. Odkładamy 2 łyżki do posypania zupy, zaś resztę sera wrzucamy do garnka. Zupę podgrzewamy, mieszając, aż ser się rozpuści. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Nie dopuszczamy do zagotowania. Zupę podajemy w miseczkach, bardzo gorącą, posypaną resztą niebieskiego sera.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Zimowa zupa z niebieskim serem: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |