Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zimowa-zupa-z-niebieskim-serem

Zimowa zupa z niebieskim serem

Rozgrzewająca zupa-krem z zimowych warzyw. Kawałeczki niebieskiego sera dodają zupie charakteru. Podajemy z bułką lub grzaneczkami serowymi.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
cebula
seler naciowy
masło
marchewka
ziemniaki
wywar warzywny
śmietanka
niebieski ser
gęsta śmietana

Opis przyrządzania:
Średnią cebulę obieramy i drobno siekamy. 3 kawałki selera naciowego obieramy z wąsów i drobno siekamy. 3 średniej wielkości marchewki obieramy i kroimy w kostkę. Duży ziemniak obieramy i kroimy w kostkę. W rondlu roztapiamy 50 g masła. Wrzucamy cebulę i seler, smażymy delikatnie 5 minut. Nie powinny się rumienić. Dorzucamy marchewkę i ziemniaki, smażymy kolejne 5 minut. Wlewamy 850 ml wywaru warzywnego (około 3 i pół szklanki), zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Gotujemy na maleńkim ogniu przez pół godziny, aż ziemniaki będą bardzo miękkie. Porcjami miksujemy zupę w blenderze i wlewamy z powrotem do garnka. Wlewamy pół szklanki śmietanki do zupy (18 %) i mieszamy. 150 g ulubionego niebieskiego sera drobno kruszymy. Odkładamy 2 łyżki do posypania zupy, zaś resztę sera wrzucamy do garnka. Zupę podgrzewamy, mieszając, aż ser się rozpuści. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Nie dopuszczamy do zagotowania. Zupę podajemy w miseczkach, bardzo gorącą, posypaną resztą niebieskiego sera.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024