W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Zimowa aquacotta

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Zimowa aquacotta

"Gotowana woda" - no, na szczęście nie sama: z dodatkiem pomidorów, grzanek, oliwy, zimowych ziół... Pomidory z puszki zwalniają nas z troski o jakość tych warzyw w jakże trudnym dla nich okresie zimowym.

Kraj pochodzenia: Włochy-Toskania

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1/2 ciabatty
  • oliwa z oliwek
  • 6 ząbków czosnku
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • 2 puszki pomidorów w sosie własnym (razem 800 g)
  • oregano
  • ostra suszona papryka

Zimowa aquacotta - Opis przyrządzania:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciabattę rwiemy palcami na kawałki. Kawałki chleba wkładamy do dużej miski i polewamy kilkoma łyżkami oliwy, mieszając, by oliwa równo się rozłożyła. Wysypujemy kawałki ciabatty na blachę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy na złoto i chrupko, 10-15 minut, ale zaglądamy do nich wcześniej, żeby się nie przypaliły - powinny być chrupiące i przyrumienione. Czosnek obieramy i kroimy wzdłuż na pół. Rozmaryn myjemy, osuszamy, obieramy igły i drobno je siekamy. Tymianek myjemy, osuszamy i oskubujemy listki. Do garnka wlewamy 2 łyżki oliwy. Stawiamy na średnim ogniu i wrzucamy czosnek, rozmaryn i tymianek. Chwilę podsmażamy, mieszając, aż czosnek leciutko zacznie zmieniać kolor. Dodajemy pastę pomidorową i jeszcze chwilę podsmażamy. Pomidory osączamy z sosu na sicie. Wkładamy do garnka i smażymy chwilę, rozgniatając drewnianą łyżką. Wlewamy 800 ml wody, dobrze solimy i dodajemy łyżeczkę cukru. Doprawiamy oregano i ostrą papryką, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 10-15 minut. Zupę nalewamy do talerzy i podajemy z grzankami lub też najpierw wkładamy grzanki i na nie nalewamy zupę - jak kto woli. Skrapiamy oliwą i podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Zimowa aquacotta: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Zimowa aquacotta przepisy:

  • Zupa limetkowa
    No to jest właśnie coś takiego, co ja lubię najbardziej - i ostro (choć nie za bardzo), i kwaśno, i lekko jednocześnie...
  • Minestrone świętego Lorenzo
    Zapiekana zupa, tradycyjnie podawana we Florencji 10 sierpnia w dzień świętego Lorenzo. Zupę zapieka sie ku pamięci nieszczęsnego świętego, który zakończył młody swój żywot będąc przypiekanym na ruszcie...
  • Lotta (żabnica, monkfish) w sosie pomidorowym z anchois
    Luksusowa ryba, elegancka oprawa - prawdziwie "gościowe" danie dla wielbicieli ryb. Podajemy z kartofelkami (*!*2622*!*) i endywią z winegretem z octem balsamico. Uczta!
  • Zupa śliwkowo-pomidorowa
    Bardzo ciekawa zupa, można powiedzieć podniośle: triumf jesiennych zbiorów! Doskonała z małymi grzaneczkami i sporą dozą Tabasco (przynajmniej dla mnie).
  • Placuszki ziemniaczane z suszonymi pomidorami
    Bardzo smaczne placuszki z gotowanych ziemniaków, z dodatkiem natki i suszonych pomidorów. Dobre jako samodzielne danie, mogą także wystąpić w roli dodatku do mięsa lub ryby.




Podziel się linkiem:


Komentarze: