Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zimowa-aquacotta
Zimowa aquacotta
"Gotowana woda" - no, na szczęście nie sama: z dodatkiem pomidorów, grzanek, oliwy, zimowych ziół... Pomidory z puszki zwalniają nas z troski o jakość tych warzyw w jakże trudnym dla nich okresie zimowym.
Rodzaj dania: Zupa
Kraj pochodzenia: Włochy-Toskania
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
1/2 ciabatty
oliwa z oliwek
6 ząbków czosnku
gałązka świeżego rozmarynu
3 gałązki świeżego tymianku
2 łyżki pasty pomidorowej
2 puszki pomidorów w sosie własnym (razem 800 g)
oregano
ostra suszona papryka
Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciabattę rwiemy palcami na kawałki. Kawałki chleba wkładamy do dużej miski i polewamy kilkoma łyżkami oliwy, mieszając, by oliwa równo się rozłożyła. Wysypujemy kawałki ciabatty na blachę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy na złoto i chrupko, 10-15 minut, ale zaglądamy do nich wcześniej, żeby się nie przypaliły - powinny być chrupiące i przyrumienione. Czosnek obieramy i kroimy wzdłuż na pół. Rozmaryn myjemy, osuszamy, obieramy igły i drobno je siekamy. Tymianek myjemy, osuszamy i oskubujemy listki. Do garnka wlewamy 2 łyżki oliwy. Stawiamy na średnim ogniu i wrzucamy czosnek, rozmaryn i tymianek. Chwilę podsmażamy, mieszając, aż czosnek leciutko zacznie zmieniać kolor. Dodajemy pastę pomidorową i jeszcze chwilę podsmażamy. Pomidory osączamy z sosu na sicie. Wkładamy do garnka i smażymy chwilę, rozgniatając drewnianą łyżką. Wlewamy 800 ml wody, dobrze solimy i dodajemy łyżeczkę cukru. Doprawiamy oregano i ostrą papryką, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 10-15 minut. Zupę nalewamy do talerzy i podajemy z grzankami lub też najpierw wkładamy grzanki i na nie nalewamy zupę - jak kto woli. Skrapiamy oliwą i podajemy.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024