Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zimna-zupa-ziolowa

Zimna zupa ziołowa

Przyjemny chłodnik na upalny wiosenny dzień. Podajemy z małymi grzaneczkami lub groszkiem ptysiowym.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
400 g ziemniaków
4 szklanki (litr) wywaru warzywnego
150 g rzeżuchy
100 g rukoli
100 g świeżego szczawiu
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 pęczka natki pietruszki
oliwa z oliwek
sok z cytryny
kozi twarożek do podania

Opis przyrządzania:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kawałki. Wkładamy do garnka, zalewamy wrzącym wywarem warzywnym i gotujemy 10 minut.
W tak zwanym międzyczasie myjemy i osuszamy wszystkie zioła (wraz z rukolą). Kilka gałązek zostawiamy do dekoracji, zaś resztę siekamy i dodajemy do ziemniaków. Dolewamy 2 łyżki oliwy i gotujemy kolejne 10 minut.
Przekładamy zawartość garnka do blendera i miksujemy na gładką masę. Przecieramy zupę przez sitko, po czym doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wstawiamy zupę do lodówki na kilka godzin - powinna być bardzo zimna.
Tuz przed podaniem posypujemy zupę pokruszonym kozim twarożkiem i dekorujemy odłożonymi gałązkami ziół.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024