Lekka i szybka zupa na upalny dzień. Możemy przyrządzić ją nawet z tej dużej cukinii, z którą nie bardzo wiadomo, co zrobić... Zupę podajemy z łyżką gęstej śmietany i maleńkimi grzaneczkami smażonymi na oliwie.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Zimna zupa z cukinii z miętą - Opis przyrządzania:
Cebulę drobno siekamy.
Cukinię kroimy w kostkę, razem ze skórką, usuwając ewentualne pestki.
W dużym rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy 2-3 minuty, aż zmięknie. Dodajemy kostki cukinii i pół łyżeczki suszonej mięty. Mieszamy, przykrywamy i dusimy 10 minut, aż cukinia będzie miękka, ale nie zacznie się rumienić.
Wlewamy wywar i całość zagotowujemy. Wrzucamy 2 gałązki świeżej mięty. Garnek przykrywamy i gotujemy na małym ogniu 20 minut. Zostawiamy do przestygnięcia, o czym miksujemy partiami w blenderze na gładkie piure. Jeśli chcemy chłodnik podać szczególnie wymagającym osobom, przecieramy piure dodatkowo przez sitko.
Wstawiamy zupę do lodówki na kilka godzin. Przyprawiamy solą i pieprzem dopiero przed podaniem. Podajemy bardzo zimną, z łyżką gęstej śmietany i grzaneczkami smażonymi w oliwie.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Zimna zupa z cukinii z miętą: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |