Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zimna-zupa-z-cukinii-z-mieta
Zimna zupa z cukinii z miętą
Lekka i szybka zupa na upalny dzień. Możemy przyrządzić ją nawet z tej dużej cukinii, z którą nie bardzo wiadomo, co zrobić... Zupę podajemy z łyżką gęstej śmietany i maleńkimi grzaneczkami smażonymi na oliwie.
Rodzaj dania: Zupa
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
średniej wielkości cebula
1 kg zielonej cukinii
oliwa z oliwek
suszona mięta
5 szklanek wywaru warzywnego
świeża mięta
gęsta śmietana
Opis przyrządzania:
Cebulę drobno siekamy.
Cukinię kroimy w kostkę, razem ze skórką, usuwając ewentualne pestki.
W dużym rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy 2-3 minuty, aż zmięknie. Dodajemy kostki cukinii i pół łyżeczki suszonej mięty. Mieszamy, przykrywamy i dusimy 10 minut, aż cukinia będzie miękka, ale nie zacznie się rumienić.
Wlewamy wywar i całość zagotowujemy. Wrzucamy 2 gałązki świeżej mięty. Garnek przykrywamy i gotujemy na małym ogniu 20 minut. Zostawiamy do przestygnięcia, o czym miksujemy partiami w blenderze na gładkie piure. Jeśli chcemy chłodnik podać szczególnie wymagającym osobom, przecieramy piure dodatkowo przez sitko.
Wstawiamy zupę do lodówki na kilka godzin. Przyprawiamy solą i pieprzem dopiero przed podaniem. Podajemy bardzo zimną, z łyżką gęstej śmietany i grzaneczkami smażonymi w oliwie.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024