Doskonały chłodnik ze świeżych pomidorów. Najlepiej nadają się do niego dojrzałe pomidory prosto z krzaka, więc pamiętajmy o tym przepisie, gdyby w końcu sierpnia trafił nam się upalny dzień.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Zimna zupa pomidorowa - Opis przyrzÄ…dzania:
Pomidory myjemy, kroimy w ćwiartki i wycinamy pozostałości po szypułkach. Cebulę obieramy i grubo siekamy. Pomidory i cebulę przekładamy do blendera lub malaksera i miksujemy na możliwie gładkie piure. Przecieramy przez sitko. Dodajemy łyżkę oliwy, śmietanę, 1/2 łyżeczki mielonej papryki, 1/2 łyżeczki cukru i sok z połowy cytryny. Mieszamy, po czym dolewamy maślankę. Solimy do smaku, ewentualnie dodajemy więcej cukru lub soku z cytryny, starannie mieszamy. Siekamy kilka łyżek szczypiorku i natki, mieszamy z zupą. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy z jajkami na twardo, pokrojonymi w ćwiartki.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Zimna zupa pomidorowa: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska