W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Zimna zupa pomidorowa

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Zimna zupa pomidorowa

Doskonały chłodnik ze świeżych pomidorów. Najlepiej nadają się do niego dojrzałe pomidory prosto z krzaka, więc pamiętajmy o tym przepisie, gdyby w końcu sierpnia trafił nam się upalny dzień.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 8 dużych dojrzałych pomidorów
  • cebula
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • słodka mielona papryka
  • cytryna
  • 2 szklanki zimnej maślanki
  • szczypiorek i natka
  • 6-8 jajek na twardo

Zimna zupa pomidorowa - Opis przyrządzania:

Pomidory myjemy, kroimy w ćwiartki i wycinamy pozostałości po szypułkach. Cebulę obieramy i grubo siekamy. Pomidory i cebulę przekładamy do blendera lub malaksera i miksujemy na możliwie gładkie piure. Przecieramy przez sitko. Dodajemy łyżkę oliwy, śmietanę, 1/2 łyżeczki mielonej papryki, 1/2 łyżeczki cukru i sok z połowy cytryny. Mieszamy, po czym dolewamy maślankę. Solimy do smaku, ewentualnie dodajemy więcej cukru lub soku z cytryny, starannie mieszamy. Siekamy kilka łyżek szczypiorku i natki, mieszamy z zupą. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy z jajkami na twardo, pokrojonymi w ćwiartki.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Zimna zupa pomidorowa: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Zimna zupa pomidorowa przepisy:

  • Zimna zupa z awokado i pomidorów
    Bardzo elegancka zupa-przystawka: zielona, dobrze przyprawiona zupa z awokado otacza kulkę sorbetu pomidorowego. Dla wymagających gości.
  • Gazpacho na bogato
    Jedna z niezliczonych wersji hiszpańskiej zupy - tym razem z papryką oraz (bliskim naszym chłodnikowym sercom) jajkiem na twardo.
  • Sałatka z pomidorów z kiszoną cytryną
    Odświeżająca, lekka sałatka na upalny dzień. Tylko pomidory muszą być naprawdę dobre!
  • Choka z pomidorów
    "Choka" to rodzaj sałatki z pieczonych warzyw, popularnej jako danie śniadaniowe w Trynidadzie. Pomidorowa wersja jest szczególnie udana jako smarowidło do grzanek, choć równie dobrze smakuje w roli dodatku do różnych dań z ryżem.
  • Zupa-krem z pieczonych pomidorów Zupa-krem z pieczonych pomidorów
    Pomidorami trzeba się nasycić, póki jeszcze są - dojrzałe, gruntowe pomidory biją na głowę wszystko, co wrzesień ma nam do zaoferowania. W tym przepisie pieczemy najpierw pomidory (z dodatkami) w piecu, a potem miksujemy na gładką zupę. *!*1781*!* będą tu bardzo odpowiednim dodatkiem.




Podziel się linkiem:


Komentarze: