Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zimna-zupa-pomidorowa

Zimna zupa pomidorowa

Doskonały chłodnik ze świeżych pomidorów. Najlepiej nadają się do niego dojrzałe pomidory prosto z krzaka, więc pamiętajmy o tym przepisie, gdyby w końcu sierpnia trafił nam się upalny dzień.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
8 dużych dojrzałych pomidorów
cebula
oliwa z oliwek
2 łyżki kwaśnej śmietany
słodka mielona papryka
cytryna
2 szklanki zimnej maślanki
szczypiorek i natka
6-8 jajek na twardo

Opis przyrządzania:
Pomidory myjemy, kroimy w ćwiartki i wycinamy pozostałości po szypułkach. Cebulę obieramy i grubo siekamy. Pomidory i cebulę przekładamy do blendera lub malaksera i miksujemy na możliwie gładkie piure. Przecieramy przez sitko. Dodajemy łyżkę oliwy, śmietanę, 1/2 łyżeczki mielonej papryki, 1/2 łyżeczki cukru i sok z połowy cytryny. Mieszamy, po czym dolewamy maślankę. Solimy do smaku, ewentualnie dodajemy więcej cukru lub soku z cytryny, starannie mieszamy. Siekamy kilka łyżek szczypiorku i natki, mieszamy z zupą. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Podajemy z jajkami na twardo, pokrojonymi w ćwiartki.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024