Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ziemniaki-zapiekane-z-mozarella

Ziemniaki zapiekane z mozarellą

Wiejska włoska potrawa, smaczna i sycąca. Dobra na mroźny dzień. Podajemy z sałatą (roszponka...) lub jakąś ostrzejszą surówką, np. z porów.

Rodzaj dania: Danie główne

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg ziemniaków na piure
5 jajek
200 g mozarelli
oliwa z oliwek
tarta bułka

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w równe kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie, aż będąmiękkie, czyli około 20 minut. Odsączamy starannie i rozgniatamy na piure. 2 jajka gotujemy na twardo. Przelewamy zimną wodą, obieramy i grubo siekamy. Mozarellę kroimy w kostkę. Formę do zapiekania smarujemy oliwą. Do piure dodajemy 3 surowe jajka i bardzo starannie mieszamy. Dodajemy jajka na twardo i mozarellę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy i ugniatamy w przygotowanej formie. Posypujemy równomiernie kilkoma łyżkami tartej bułki. Wstawiamy naczynie z ziemniakami do piekarnika i pieczemy, aż wierzch będzie rumiany. Podajemy na gorąco z sałatą lub surówką z porów..

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024