Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ziemniaki-zapiekane-z-mlekiem
Ziemniaki zapiekane z mlekiem
Jeszcze jedna odmiana zapiekanych ziemniaków z serem - tym razem nieco lżejsza dla przewodu pokarmowego, bo z mlekiem, a nie ze śmietaną. Możemy więc sobie odbić, jeśli chodzi o mięso i zrobić na przykład karkówkę z grilla...
Rodzaj dania: Dodatek
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
2 łyżki masła
2 szklanki (1/2 litra) pełnego mleka
4 gałązki świeżego tymianku
2 cebule
500 g (1/2 kg) ziemniaków o zwartym miąższu
100 g parmezanu
gałka muszkatołowa
Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Żaroodporną formę smarujemy łyżką masła.
Mleko wlewamy do garnka, dodajemy tymianek, stawiamy na małym ogniu i doprowadzamy do wrzenia.
Cebule obieramy, kroimy w półplasterki i podsmażamy na pozostałym maśle przez 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w jak najcieńsze plasterki.
Parmezan ścieramy na drobnej tarce.
Połowę ziemniaczanych plasterków wkładamy do przygotowanej formy tak, aby zachodziły na siebie i tworzyły równą warstwę.
Solimy, (pardon) pieprzymy, oprószamy świeżo startą gałką i kilkoma łyżkami parmezanu. Polewamy połową tymiankowego mleka.
Teraz kładziemy uduszoną cebulę, posypujemy znów odrobina gałką i parmezanem. Na wierzch kładziemy resztę ziemniaków, znów solimy, (hm) pieprzymy, posypujemy gałką i resztą parmezanu, polewamy równomiernie resztą mleka.
Wstawiamy na godzinę do nagrzanego piekarnika.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024