Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ziemniaki-zapiekane-z-mlekiem

Ziemniaki zapiekane z mlekiem

Jeszcze jedna odmiana zapiekanych ziemniaków z serem - tym razem nieco lżejsza dla przewodu pokarmowego, bo z mlekiem, a nie ze śmietaną. Możemy więc sobie odbić, jeśli chodzi o mięso i zrobić na przykład karkówkę z grilla...

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 łyżki masła
2 szklanki (1/2 litra) pełnego mleka
4 gałązki świeżego tymianku
2 cebule
500 g (1/2 kg) ziemniaków o zwartym miąższu
100 g parmezanu
gałka muszkatołowa

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Żaroodporną formę smarujemy łyżką masła.
Mleko wlewamy do garnka, dodajemy tymianek, stawiamy na małym ogniu i doprowadzamy do wrzenia.
Cebule obieramy, kroimy w półplasterki i podsmażamy na pozostałym maśle przez 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w jak najcieńsze plasterki.
Parmezan ścieramy na drobnej tarce. Połowę ziemniaczanych plasterków wkładamy do przygotowanej formy tak, aby zachodziły na siebie i tworzyły równą warstwę.
Solimy, (pardon) pieprzymy, oprószamy świeżo startą gałką i kilkoma łyżkami parmezanu. Polewamy połową tymiankowego mleka.
Teraz kładziemy uduszoną cebulę, posypujemy znów odrobina gałką i parmezanem. Na wierzch kładziemy resztę ziemniaków, znów solimy, (hm) pieprzymy, posypujemy gałką i resztą parmezanu, polewamy równomiernie resztą mleka.
Wstawiamy na godzinę do nagrzanego piekarnika.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024