Na przystawkę lub jako małe danko podajemy połówkę ziemniaka na głowę. Jeśli ma to być solidniejszy posiłek, dajemy po dwie połówki i stawiamy na stolę michę zielonej sałaty z ogórkiem i rzodkiewką.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4-8
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: średnio trudna
Składniki:
Ziemniaki z "sufletem" z łososia - Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ziemniaki szorujemy szczoteczką pod strumieniem zimnej wody. Każdy ziemniak nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i posypujemy grubą solą. Kładziemy ziemniaki na ruszcie w piekarniku i pieczemy co najmniej godzinę, aż będą zupełnie upieczone (sprawdzamy, przekłuwając jeden z ziemniaków czymś ostrym - szpikulcem lub cienkim ostrym nożem). Wyjmujemy ziemniaki i zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Każdy ziemniak kroimy wzdłuż na pół i łyżeczką wydłubujemy upieczony miąższ, zostawiając półcentymetrową warstwę przy skórce. Rozgniatamy miąższ na piure i dodajemy masło, pokrojone w małe kawałeczki. Mleko podgrzewamy w małym garnuszku i gorące dodajemy do piure. Jajka dzielimy na białka i żółtka. Żółtka dodajemy do piure, starannie mieszamy. Łososia kroimy w cienkie paseczki i dodajemy do masy ziemniaczanej, wraz ze szczypiorkiem, koperkiem i posiekanymi kaparami. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Białka ubijamy na niemal sztywną pianę. 1/3 piany dodajemy do piure i mieszamy, by masę nieco rozrzedzić, po czym resztę białek kładziemy na wierzchu i delikatnie mieszamy metalową łyżką, podbierając piure od dna miski. Masę sufletową nakładamy do ziemniaczanych skorupek i wstawiamy do piekarnika na kwadrans lub nieco dłużej, aż suflety trochę podrosną i zarumienią się z wierzchu. Podajemy natychmiast.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować Ziemniaki z "sufletem" z łososia: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |