Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ziemniaki-z-sufletem-z-lososia
Ziemniaki z "sufletem" z łososia
Na przystawkę lub jako małe danko podajemy połówkę ziemniaka na głowę. Jeśli ma to być solidniejszy posiłek, dajemy po dwie połówki i stawiamy na stolę michę zielonej sałaty z ogórkiem i rzodkiewką.
Rodzaj dania: Małe danie
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4-8
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: średnio trudna
Składniki:
4 spore ziemniaki o mączystym miąższu
gruba sól
łyżka masła
5 łyżek mleka
2 jajka
100 g wędzonego łososia
2 łyżki siekanego szczypiorku
łyżka siekanego koperku
łyżka kaparów
Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ziemniaki szorujemy szczoteczką pod strumieniem zimnej wody. Każdy ziemniak nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i posypujemy grubą solą. Kładziemy ziemniaki na ruszcie w piekarniku i pieczemy co najmniej godzinę, aż będą zupełnie upieczone (sprawdzamy, przekłuwając jeden z ziemniaków czymś ostrym - szpikulcem lub cienkim ostrym nożem). Wyjmujemy ziemniaki i zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Każdy ziemniak kroimy wzdłuż na pół i łyżeczką wydłubujemy upieczony miąższ, zostawiając półcentymetrową warstwę przy skórce. Rozgniatamy miąższ na piure i dodajemy masło, pokrojone w małe kawałeczki. Mleko podgrzewamy w małym garnuszku i gorące dodajemy do piure. Jajka dzielimy na białka i żółtka. Żółtka dodajemy do piure, starannie mieszamy. Łososia kroimy w cienkie paseczki i dodajemy do masy ziemniaczanej, wraz ze szczypiorkiem, koperkiem i posiekanymi kaparami. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Białka ubijamy na niemal sztywną pianę. 1/3 piany dodajemy do piure i mieszamy, by masę nieco rozrzedzić, po czym resztę białek kładziemy na wierzchu i delikatnie mieszamy metalową łyżką, podbierając piure od dna miski. Masę sufletową nakładamy do ziemniaczanych skorupek i wstawiamy do piekarnika na kwadrans lub nieco dłużej, aż suflety trochę podrosną i zarumienią się z wierzchu. Podajemy natychmiast.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024