Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ziemniaki-z-gruyerem

Ziemniaki z gruyerem

Jedna z wielu pysznych ziemniaczanych zapiekanek, dzięki którym udawało się zużyć nadmiar mleka od krów pasących się na nieskończonych delfinackich pastwiskach...

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia: Francja - Delfinat/Sabaudia

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 1/2 kg ziemniaków o żółtym miąższu
100 g sera gruyere
litr (4 szklanki) mleka
200 ml gęstej kwaśnej śmietany
2 łyżki masła
gałka muszkatołowa
ząbek czosnku

Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ziemniaki obieramy, płuczemy i osuszamy. Kroimy w plasterki o grubości 3 mm. Gruyere ścieramy na tarce. Mleko wlewamy do dużego garnka i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy śmietanę i 3/4 tartego sera, starannie mieszamy. Dodajemy sól, pieprz i trochę tartej gałki muszkatołowej do smaku. Wrzucamy ziemniaki i mieszamy wszystko drewnianą łyżką. Podgrzewamy przez kwadrans, mieszając i uważając, by danie nie zaczęło się przypalać od spodu. Czosnek obieramy, kroimy wzdłuż na pół i nacieramy nim dużą formę do zapiekania. Przekładamy ziemniaki wraz z sosem do przygotowanej formy. Wyrównujemy powierzchnię i posypujemy resztą sera i kawałeczkami masła. Wstawiamy naczynie do piekarnika na półtorej godziny (90 minut). Jeśli powierzchnia zapiekanki nazbyt szybko się rumieni, przykrywamy formę kawałkiem folii aluminiowej. Podajemy prosto z piekarnika.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024