Solidne, wiejskie, tyrolskie danie. Najlepiej smakuje po długim spacerze po zaśnieżonym lesie, połączonym z ciągnięciem dzieci na sankach i wielką bitwą na śnieżki.
Kraj pochodzenia: Austria/Niemcy
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Ziemniaki smażone z szynką - Opis przyrządzania:
Ziemniaki szorujemy szczoteczką pod zimną wodą. Wkładamy do garnka, dodajemy szczodrą łyżeczkę soli i zalewamy wrzątkiem. Stawiamy na ogniu i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie, czyli jakiś kwadrans. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, chwilę odparowujemy na małym ogniu, po czym odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy da się już je dotknąć, obieramy ze skórki i kroimy w dość cienkie plastry, ale nie takie, żeby się rozleciały. Oczywiście możemy ugotować ziemniaki znacznie wcześniej i obierać już zimne. Szynkę kroimy w kostkę. Boczek kroimy w paski, odcinając skórkę. Sporą i ciężką patelnię stawiamy na ogniu. Na patelnię kładziemy łyżkę smalcu, a kiedy się zagrzeje - wrzucamy boczek. Smażymy na średnim ogniu, aż boczek zmieni się w złociste skwareczki. Wkładamy plasterki ziemniaków i smażymy dalej, delikatnie mieszając. Kiedy ziemniaki będą już przyrumienione, dodajemy szynkę. Smażymy jeszcze chwilę, żeby szynka się zagrzała. Jajka wbijamy do miseczki i rozbijamy widelcem, dodając trochę soli. Wlewamy jajka na patelnię z ziemniakami i smażymy na sporym ogniu, aż jajka się zetną. Mieszamy, ale delikatnie, żeby ziemniaki się nie porozpadały (choć jeśli to się stanie, wzruszamy ramionami, bo smaku to i tak nie zmieni). Kiedy jajka się zetną, zdejmujemy patelnię z ognia, posypujemy danie siekaną natką i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Podajemy natychmiast.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Ziemniaki smażone z szynką: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |