Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ziemniaki-smazone-z-szynka

Ziemniaki smażone z szynką

Solidne, wiejskie, tyrolskie danie. Najlepiej smakuje po długim spacerze po zaśnieżonym lesie, połączonym z ciągnięciem dzieci na sankach i wielką bitwą na śnieżki.

Rodzaj dania: Danie główne

Kraj pochodzenia: Austria/Niemcy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg ziemniaków o zwartym miąższu
200 g gotowanej szynki w grubych plastrach
100 g wędzonego boczku
łyżka smalcu
4 jajka
natka do posypania

Opis przyrządzania:
Ziemniaki szorujemy szczoteczką pod zimną wodą. Wkładamy do garnka, dodajemy szczodrą łyżeczkę soli i zalewamy wrzątkiem. Stawiamy na ogniu i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie, czyli jakiś kwadrans. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, chwilę odparowujemy na małym ogniu, po czym odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy da się już je dotknąć, obieramy ze skórki i kroimy w dość cienkie plastry, ale nie takie, żeby się rozleciały. Oczywiście możemy ugotować ziemniaki znacznie wcześniej i obierać już zimne. Szynkę kroimy w kostkę. Boczek kroimy w paski, odcinając skórkę. Sporą i ciężką patelnię stawiamy na ogniu. Na patelnię kładziemy łyżkę smalcu, a kiedy się zagrzeje - wrzucamy boczek. Smażymy na średnim ogniu, aż boczek zmieni się w złociste skwareczki. Wkładamy plasterki ziemniaków i smażymy dalej, delikatnie mieszając. Kiedy ziemniaki będą już przyrumienione, dodajemy szynkę. Smażymy jeszcze chwilę, żeby szynka się zagrzała. Jajka wbijamy do miseczki i rozbijamy widelcem, dodając trochę soli. Wlewamy jajka na patelnię z ziemniakami i smażymy na sporym ogniu, aż jajka się zetną. Mieszamy, ale delikatnie, żeby ziemniaki się nie porozpadały (choć jeśli to się stanie, wzruszamy ramionami, bo smaku to i tak nie zmieni). Kiedy jajka się zetną, zdejmujemy patelnię z ognia, posypujemy danie siekaną natką i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Podobne przepisy:

PieceOfCake © 2008-2024