Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ziemniaki-nadziewane-truflowym-piure

Ziemniaki nadziewane truflowym piure

To jest troszeczkę oszukany przepis - do piure, którym nadziewamy ziemniaki, dodajemy gotowy włoski sos truflowy. Takie ziemniaczki, mimo skrótu w przygotowaniu, warte są grzechu, naprawdę. Pasują świetnie do każdego pieczonego mięsa - od przepiórek po rostbef.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 spore ziemniaki na piure
8 łyżek gotowego sosu truflowego ze słoika
8 łyżeczek masła

Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ziemniaki myjemy i osuszamy, każdy nakłuwamy widelcem w kilku miejscach - dzięki temu nie wybuchną w piekarniku. Kładziemy ziemniaki na kratkę w piekarniku i pieczemy, aż nóż łatwo da się wbić w któryś ziemniak - czyli godzinę do półtorej. Ziemniaki wyjmujemy i odstawiamy do przestygnięcia. Kiedy da się już je wziąć w rękę, kroimy każdy wzdłuż na pół. Łyżeczką wydłubujemy środek, zostawiając przy skórce dość cienką warstwę miąższu - powiedzmy pół centymetra, ale nie ma konieczności mierzenia linijką... Miąższ ziemniaków rozgniatamy na piure i mieszamy z sosem truflowym. Solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Truflowe piure nakładamy z powrotem do "skorupek"; nadziane ziemniaki ustawiamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce. Na każdym ziemniaku kładziemy łyżeczkę masła i wstawiamy na 15-20 minut do piekarnika. Można oczywiście nadziać ziemniaki znacznie wcześniej i wsadzić je do pieca 20 minut przed podaniem głównego dania.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024