Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ziemniaki-na-ostro-z-szafranem
Ziemniaki na ostro z szafranem
Kostki ziemniaków w żółtym szafranowym sosie z czerwonymi akcentami ostrej papryczki podajemy razem z innymi tapas.
Rodzaj dania: Małe danie
Kraj pochodzenia: Hiszpania
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
1 1/4 kg ziemniaków o zwartym miąższu
2 szczypty nitek szafranu
2 ostre czerwone papryczki
2 szalotki
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
200 ml (niepełna szklanka) białego wytrawnego wina
cytryna
Opis przyrządzania:
Ziemniaki obieramy, płuczemy i osuszamy. Kroimy w grubą kostkę. Szafran zalewamy 2 łyżkami ciepłej wody. Papryczki myjemy, usuwamy ogonki i nasionka. Kroimy w plasterki. Szalotki i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy szalotki z czosnkiem i smażymy 5 minut na małym ogniu, mieszając. Wlewamy wino, zwiększamy ogień i odparowujemy do połowy. Dodajemy kostki ziemniaków, szafranową wodę, papryczki oraz sól i pieprz do smaku. Dolewamy tyle zimnej wody, by pokryła ziemniaki i zagotowujemy. Gotujemy na średnim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Przekładamy ziemniaczane kostki na półmisek i trzymamy w cieple. Sos od duszenia redukujemy na dużym ogniu o połowę. Dolewamy 2-3 łyżki oliwy i sok z cytryny do smaku. Polewamy ziemniaki i natychmiast podajemy.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024