W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ziemniaki i jajka smażone z curry

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Ziemniaki i jajka smażone z curry

Doskonałe danie w sytuacji, gdy nic w domu nie ma, a goście się zasiedzieli i trzeba by zjeść razem jakąś kolację. Jeszcze kilka listków sałaty, jakiś pomidorek czy kawałek papryki i wszyscy będą zadowoleni.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1/2 kg (500g) ziemniaków
  • oliwa z oliwek
  • curry ( w proszku lub paście)
  • 4 jajka

Ziemniaki i jajka smażone z curry - Opis przyrządzania:

Ziemniaki obieramy i kroimy w ósemki.
Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy z oliwek. Na gorący tłuszcz wrzucamy kawałki ziemniaków i smażymy 10-12 minut, co jakiś czas mieszając, aż ziemniaki przysmażą się na złoty kolor i będą miękkie.
Dodajemy curry (do smaku - łyżkę, na przykład, solimy i bardzo dokładnie mieszamy.
Teraz na ziemniaki wybijamy jajka na tyle ostrożnie, by się nie rozlały żółtka i smażymy, nie mieszając, aż się zetną (jajka lekko solimy).
Podajemy prosto z patelni!

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Ziemniaki i jajka smażone z curry: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Ziemniaki i jajka smażone z curry przepisy:

  • Ziemniaki biednego człowieka
    Najprostsza wersja popularnej na południu Hiszpanii tapa. Doskonała do podjadania. Zupełnie nieortodoksyjnie możemy te ziemniaki podać jako oryginalny dodatek do np. pieczonej kiełbasy.
  • Szkockie ziemniaki - stovies
    To jest danie, do którego oszczędni Szkoci używają resztek z niedzielnej pieczeni - wytopionego z mięsa tłuszczu i tej pysznej galaretki, która pod nim się zbiera. I to jest bardzo dobry pomysł!
  • Klasyczna tortilla Klasyczna tortilla
    Symbol hiszpańskiej kuchni (oczywiście obok paelli) - niezwykle skromny omlet z ziemniakami i cebulą. Skromny i pyszny. Podajemy na gorąco, ciepło lub zimno, najlepiej ze zwykłą zieloną sałatą.
  • Ziemniaki smażone z szynką
    Solidne, wiejskie, tyrolskie danie. Najlepiej smakuje po długim spacerze po zaśnieżonym lesie, połączonym z ciągnięciem dzieci na sankach i wielką bitwą na śnieżki.
  • Młode ziemniaki z kruszonką
    Bardzo zabawny sposób smażenia ziemniaków. Pasuje niemal do wszystkiego: od jajek w koszulkach, przez pieczoną rybkę z cytryną, do jagnięciny z gremolatą.




Podziel się linkiem:


Komentarze:

Natalia Korcelli, 2013-01-25 15:14:43
Prawda? Ja też je bardzo lubię!
Moja ocena: 5

pawel, 2013-01-25 12:37:41
super smaczne danie:)
Moja ocena: 5