Sympatyczny gulasz warzywny, z odrobiną szynki i sosem serowym. Jak każde danie z gatunku "comfort food", doskonale nadaje się do poprawiania nastroju.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Ziemniaki duszone w sosie serowym - Opis przyrzÄ…dzania:
Kartofle obieramy (lub skrobiemy, jeśli młode), myjemy i kroimy wzdłuż w ćwiartki. Wkładamy do garnka, zalewamy osolonym wrzątkiem i gotujemy 15-20 minut, aż będą miękkie.
Por obieramy z wierzchnich liści, odcinamy korzonki i zieloną część (przyda się do zupy). Kroimy por w plasterki, po czym płuczemy na sicie i osączamy.
SzynkÄ™ kroimy w zgrabnÄ… kostkÄ™.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
W dużym rondlu rozgrzewamy masło. Wsypujemy mąkę i smażymy, mieszając, na małym ogniu, przez minutę. Dolewamy wino, mieszamy, aż połączy się z mąką i masłem. Dolewamy wywar, znów mieszamy, a kiedy się zagotuje, wlewamy śmietankę. Zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy na małym ogniu 10 minut. Mieszamy.
Do sosu wrzucamy por, szynkÄ™ i czosnek, gotujemy 5 minut.
Gruyere ścieramy na tarce, dodajemy do sosu i mieszamy, aż się rozpuści. Doprawiamy gałką muszkatołową.
Ziemniaki odcedzamy, osączamy i wkładamy do sosu. Zagotowujemy - ale nie mieszamy, bo się ziemniaki rozlecą, co najwyżej potrząsamy rondlem - i przekładamy na ogrzany półmisek.
Posypujemy siekanym szczypiorkiem i podajemy.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować Ziemniaki duszone w sosie serowym: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |