Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ziemniaki-duszone-w-sosie-serowym
Ziemniaki duszone w sosie serowym
Sympatyczny gulasz warzywny, z odrobiną szynki i sosem serowym. Jak każde danie z gatunku "comfort food", doskonale nadaje się do poprawiania nastroju.
Rodzaj dania: Danie główne
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
1 kg małych kartofelków
spory por
150 g gotowanej szynki w kawałku
ząbek czosnku
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
100 ml białego wytrawnego wina
400 ml wywaru warzywnego
150 ml kremowej śmietanki
150 g sera gruyere
gałka muszkatołowa
szczypiorek do posypania
Opis przyrządzania:
Kartofle obieramy (lub skrobiemy, jeśli młode), myjemy i kroimy wzdłuż w ćwiartki. Wkładamy do garnka, zalewamy osolonym wrzątkiem i gotujemy 15-20 minut, aż będą miękkie.
Por obieramy z wierzchnich liści, odcinamy korzonki i zieloną część (przyda się do zupy). Kroimy por w plasterki, po czym płuczemy na sicie i osączamy.
Szynkę kroimy w zgrabną kostkę.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
W dużym rondlu rozgrzewamy masło. Wsypujemy mąkę i smażymy, mieszając, na małym ogniu, przez minutę. Dolewamy wino, mieszamy, aż połączy się z mąką i masłem. Dolewamy wywar, znów mieszamy, a kiedy się zagotuje, wlewamy śmietankę. Zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy na małym ogniu 10 minut. Mieszamy.
Do sosu wrzucamy por, szynkę i czosnek, gotujemy 5 minut.
Gruyere ścieramy na tarce, dodajemy do sosu i mieszamy, aż się rozpuści. Doprawiamy gałką muszkatołową.
Ziemniaki odcedzamy, osączamy i wkładamy do sosu. Zagotowujemy - ale nie mieszamy, bo się ziemniaki rozlecą, co najwyżej potrząsamy rondlem - i przekładamy na ogrzany półmisek.
Posypujemy siekanym szczypiorkiem i podajemy.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024