Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ziemniaki-duszone-w-sosie-serowym

Ziemniaki duszone w sosie serowym

Sympatyczny gulasz warzywny, z odrobiną szynki i sosem serowym. Jak każde danie z gatunku "comfort food", doskonale nadaje się do poprawiania nastroju.

Rodzaj dania: Danie główne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg małych kartofelków
spory por
150 g gotowanej szynki w kawałku
ząbek czosnku
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
100 ml białego wytrawnego wina
400 ml wywaru warzywnego
150 ml kremowej śmietanki
150 g sera gruyere
gałka muszkatołowa
szczypiorek do posypania

Opis przyrządzania:
Kartofle obieramy (lub skrobiemy, jeśli młode), myjemy i kroimy wzdłuż w ćwiartki. Wkładamy do garnka, zalewamy osolonym wrzątkiem i gotujemy 15-20 minut, aż będą miękkie.
Por obieramy z wierzchnich liści, odcinamy korzonki i zieloną część (przyda się do zupy). Kroimy por w plasterki, po czym płuczemy na sicie i osączamy.
Szynkę kroimy w zgrabną kostkę.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
W dużym rondlu rozgrzewamy masło. Wsypujemy mąkę i smażymy, mieszając, na małym ogniu, przez minutę. Dolewamy wino, mieszamy, aż połączy się z mąką i masłem. Dolewamy wywar, znów mieszamy, a kiedy się zagotuje, wlewamy śmietankę. Zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy na małym ogniu 10 minut. Mieszamy.
Do sosu wrzucamy por, szynkę i czosnek, gotujemy 5 minut.
Gruyere ścieramy na tarce, dodajemy do sosu i mieszamy, aż się rozpuści. Doprawiamy gałką muszkatołową.
Ziemniaki odcedzamy, osączamy i wkładamy do sosu. Zagotowujemy - ale nie mieszamy, bo się ziemniaki rozlecą, co najwyżej potrząsamy rondlem - i przekładamy na ogrzany półmisek.
Posypujemy siekanym szczypiorkiem i podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Podobne przepisy:

PieceOfCake © 2008-2019