Najprostsza wersja popularnej na południu Hiszpanii tapa. Doskonała do podjadania. Zupełnie nieortodoksyjnie możemy te ziemniaki podać jako oryginalny dodatek do np. pieczonej kiełbasy.
Kraj pochodzenia: Hiszpania-Lewant
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Ziemniaki biednego człowieka - Opis przyrządzania:
Cebule obieramy z łusek i kroimy w cienkie plasterki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. W ciężkiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Wrzucamy cebulę i smażymy na średnim ogniu, mieszając, około 10 minut, aż cebula będzie miała złoty kolor. Na patelnię z cebulą dolewamy 8 łyżek oliwy, czekamy, aż się zagrzeje i wrzucamy plasterki ziemniaków. Smażymy, co jakiś czas mieszając, kolejne 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Solimy, mieszamy i przekładamy łyżką cedzakową na talerz, odsączając ze zbędnego tłuszczu. Obrane ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i mieszamy z łyżką octu z sherry. Polewamy sosem ziemniaki, mieszamy i natychmiast podajemy.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Ziemniaki biednego człowieka: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |