W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ziemniaki biednego człowieka

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Ziemniaki biednego człowieka

Najprostsza wersja popularnej na południu Hiszpanii tapa. Doskonała do podjadania. Zupełnie nieortodoksyjnie możemy te ziemniaki podać jako oryginalny dodatek do np. pieczonej kiełbasy.

Kraj pochodzenia: Hiszpania-Lewant

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 duże słodkie cebule
  • 6 ziemniaków średniej wielkości
  • oliwa z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • ocet z sherry

Ziemniaki biednego człowieka - Opis przyrządzania:

Cebule obieramy z łusek i kroimy w cienkie plasterki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. W ciężkiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Wrzucamy cebulę i smażymy na średnim ogniu, mieszając, około 10 minut, aż cebula będzie miała złoty kolor. Na patelnię z cebulą dolewamy 8 łyżek oliwy, czekamy, aż się zagrzeje i wrzucamy plasterki ziemniaków. Smażymy, co jakiś czas mieszając, kolejne 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Solimy, mieszamy i przekładamy łyżką cedzakową na talerz, odsączając ze zbędnego tłuszczu. Obrane ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i mieszamy z łyżką octu z sherry. Polewamy sosem ziemniaki, mieszamy i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Ziemniaki biednego człowieka: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Ziemniaki biednego człowieka przepisy:

  • Smażone ziemniaki po włosku
    Rumiane kartofelki, po włosku przyprawione czosnkiem, oliwą i świeżym rozmarynem. Doskonałe do wszelkich mięs z grilla.
  • Tażin z ziemniaków z szafranem
    Doskonały wegetariański tażin z aromatycznymi przyprawami. Podajemy jak każdy tażin - z kuskusem.
  • Ziemniaki na ostro z szafranem
    Kostki ziemniaków w żółtym szafranowym sosie z czerwonymi akcentami ostrej papryczki podajemy razem z innymi tapas.
  • Piure ziemniaczane na ostro
    Piure dla wszystkich wielbicieli zdecydowanych smaków. Pasuje do mięsa z grilla - świetne z dobrze przyprawioną karkówką - a także do rozmaitych postaci łososia, któremu dodaje nieco charakteru.
  • Zupa z zielonego groszku z miętowym pesto
    Zestawienie barw w tej zupie naprawdę podnosi na duchu - soczysta zieleń groszku i ciemny odcień miętowego pesto. I wszystko to do osiągnięcia w samym środku zimy!




Podziel się linkiem:


Komentarze: