Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ziemniaki-biednego-czlowieka

Ziemniaki biednego człowieka

Najprostsza wersja popularnej na południu Hiszpanii tapa. Doskonała do podjadania. Zupełnie nieortodoksyjnie możemy te ziemniaki podać jako oryginalny dodatek do np. pieczonej kiełbasy.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Hiszpania-Lewant

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 duże słodkie cebule
6 ziemniaków średniej wielkości
oliwa z oliwek
3 ząbki czosnku
ocet z sherry

Opis przyrządzania:
Cebule obieramy z łusek i kroimy w cienkie plasterki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. W ciężkiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Wrzucamy cebulę i smażymy na średnim ogniu, mieszając, około 10 minut, aż cebula będzie miała złoty kolor. Na patelnię z cebulą dolewamy 8 łyżek oliwy, czekamy, aż się zagrzeje i wrzucamy plasterki ziemniaków. Smażymy, co jakiś czas mieszając, kolejne 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Solimy, mieszamy i przekładamy łyżką cedzakową na talerz, odsączając ze zbędnego tłuszczu. Obrane ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i mieszamy z łyżką octu z sherry. Polewamy sosem ziemniaki, mieszamy i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024