Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ziemniaczki-rozmarynowe

Ziemniaczki rozmarynowe

Nam młode ziemniaki kojarzą się z koperkiem, Anglikom z miętą, a Włochom z rozmarynem...

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 i 1/2 kg młodych ziemniaków
6 gałązek świeżego rozmarynu
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ziemniaki skrobiemy, płuczemy i osuszamy. Z gałązek rozmarynu oskubujemy igły i wkładamy je do moździerza. Dodajemy łyżkę oliwy z oliwek i 2 łyżeczki grubej soli. Rozgniatamy porządnie tłuczkiem tak, aby zgnieciony rozmaryn uwolnił swoje olejki eteryczne. Dolewamy jeszcze 3-4 łyżki oliwy. Ziemniaki kładziemy w żaroodpornej formie lub na blasze. Polewamy rozmarynową oliwą i wstawiamy do piekarnika. W zależności od wielkości i gatunku, ziemniaki piec się będą od pół godziny do godziny. Powinny być miękkie (nóż wbity w największy ziemniaczek przechodzi bez trudu na wylot) i rumiane z wierzchu. Podajemy prosto z piekarnika.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024