W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ziemniaczane bułeczki z boczkiem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Ziemniaczane bułeczki z boczkiem

Oto sposób na wykorzystanie resztek piure ziemniaczanego - szkockie bułeczki z boczkiem i oregano są dobrym dodatkiem do zupy, możemy też podać je na śniadanie.

Kraj pochodzenia: Szkocja

Liczba porcji: 10 sztuk

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 cienkie plasterki wędzonego boczku
  • 150 g zwykłęj mąki plus więcej do posypania stołu
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g masła
  • 125 piure ziemniaczanego
  • 50 g parmezanu w kawałku
  • łyżeczka suszonego oregano
  • trochę mleka
  • żółtko

Ziemniaczane bułeczki z boczkiem - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Boczek kroimy w drobniutką kostkę. Dużą patelnię stawiamy na ogniu, wrzucamy boczek i smażymy na złoto i chrupiąco. Zdejmujemy z patelni na papier kuchenny (do odsączenia z wytopionego tłuszczu). Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia do miski, dodajemy dużą szczyptę soli. Masło kroimy w małe kawałeczki i dodajemy do mąki. Rozcieramy palcami, aż mąka z masłem zacznie tworzyć drobne grudki. Dodajemy piure. Parmezan kroimy w drobną kostkę i dodajemy do miski wraz z oregano i boczkiem. Mieszamy, dodając po łyżce mleko, aż powstanie miękkie, plastyczne ciasto. Przekładamy je na obsypany mąką stół i kilka razy zagniatamy. Rozwałkowujemy lub rozklepujemy ręką ciasto na placek o grubości około 1 1/2 cm i okrągłą foremką (ośrednicy 5-6 cm) wycinamy bułeczki. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zaś ciasto znów rozklepujemy na placek i wycinamy kolejne kółka. Żółtko rozbełtujemy z odrobiną wody i pędzelkiem smarujemy wierzch każdej bułeczki. Kiedy wszystkie bułeczki będą gotowe, wstawiamy blachę do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Bułeczki powinny ładnie wyrosnąć i mieć złoty kolor. Studzimy przez chwilę i podajemy na ciepło.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Ziemniaczane bułeczki z boczkiem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Ziemniaczane bułeczki z boczkiem przepisy:

  • Scones - angielskie bułeczki
    Podstawa słynnej "piątej po południu" w Wielkiej Brytanii - małe ciepłe bułeczki, smarowane masłem (lub gęstą śmietaną z Devon, zwaną "clotted cream") i dżemem truskawkowym. Zjadamy wszystkie od razu, gdyż nazajutrz nie są już tak smaczne.
  • Amerykańce
    Popularne w Niemczech miękkie bułeczki z ucieranego ciasta - czułe wspomnienie z moich dziecięcych wakacji.
  • Ciasto krucho-drożdżowe (uniwersalne)
    Ciasto, z którego możemy zrobić placek ze śliwkami, makowiec, struclę orzechową, bułeczki z dżemem, szarlotkę...
  • Masło imbirowe
    Rzecz bardzo prosta i błyskawiczna w wykonaniu - a taka dobra. Imbirowym masłem smarujemy kawałki piernika, grzanki, bułeczki... lub też kładziemy na gorących placuszkach (patrz przepis na amerykańskie placuszki).
  • Pizza z kiełbasą i papryką Pizza z kiełbasą i papryką
    Pizzę robię często - zagniatam ciasto wieczorem, wstawiam na noc do lodówki, a następnego dnia rozwałkowuję cztery placki. Młodsze Dziecko robi dwie pizze hawajskie dla siebie i Tatusia, Starsze Dziecko nakłada sobie wszelkie dostępne sery, a ja rozkładam na placku anchois, czosnek, kapary, oliwki i czerwoną cebulę. Ostatnio jednak jakoś zabrakło czasu na solowe występy i zrobiłam "hurtowo" pizzę z tym, co akurat było w domu. Naprawdę była świetna!




Podziel się linkiem:


Komentarze: