Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zielony-tatarek

Zielony "tatarek"

Ładna przystawka z zielonych warzyw z przepiórczym jajkiem. Awokado musi być dojrzałe, ale nie tak miękkie, jak bierzemy do guacamole - nie może się rozciapciać przy mieszaniu. Jajka przepiórcze obieramy pod strumieniem zimnej wody - skorupka łatwiej wtedy schodzi.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 jajka przepiórcze
2 małe zielone cukinie
2 awokado
cytryna
1/2 łyżeczki ostrej musztardy z Dijon
łyżka octu balsamico
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Jajka przepiórcze wkładamy do garnuszka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy 5 minut. Odcedzamy, studzimy w zimnej wodzie i obieramy ze skorupek. Jajka kroimy wzdłuż na pół.
Nastawiamy spory garnek osolonej wody. Cukinie myjemy i osuszamy. Jeśli są młodziutkie, nie ma potrzeby obierania ze skórki. Cukinie kroimy w małe, zgrabne kosteczki, po czym wrzucamy do wrzącej wody. Blanszujemy (czyli gotujemy) przez 2 minuty, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i bardzo starannie osuszamy.
Awokado kroimy wzdłuż na pół, wyjmujemy pestkę i zdejmujemy skórkę. Miąższ kroimy w taką samą kostkę, jak cukinię, skrapiając w trakcie krojenia cytryną, żeby nie czerniał.
Mieszamy razem cukinię i awokado, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Musztardę, ocet balsamico i 2-3 łyżki oliwy ukręcamy na gładki sos, również doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Na 4 talerzach układamy zgrabne porcje "tatarka" - najłatwiej zrobić to używając specjalnej metalowej obręczy, wewnątrz której upychamy sałatkę. Na środku każdej porcji robimy zagłębienie, w które wkładamy po 2 połówki jajeczek przepiórczych.
Każdą porcję skrapiamy dokoła sosem i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024