Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zielona-fasolka-z-octem-balsamico

Zielona fasolka z octem balsamico

Znakomita fasolka, doprawiona octem, masłem i migdałami. Pasuje do drobiu i pieczonej wieprzowiny, a także do placuszków rybnych lub smażonego sera.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
400 g zielonej fasolki szparagowej
szalotka
2 ząbki czosnku
łyżka płatków migdałowych
2 łyżki octu balsamico
oliwa z oliwek
łyżka masła

Opis przyrządzania:
Fasolce przycinamy końce, płuczemy, osuszamy. Szalotkę i czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Płatki migdałowe wsypujemy na suchą patelnię i podpiekamy, mieszając, na złoty kolor. Odstawiamy do wystygnięcia. Jedną łyżkę octu balsamico mieszamy z 1/2 łyżeczki cukru i odstawiamy na później. Wok stawiamy na dużym ogniu. Kiedy będzie bardzo gorący, wlewamy 2 łyżki oliwy. Od razu wrzucamy fasolkę, szalotkę i czosnek. Solimy i - pardon - pieprzymy i smażymy, mieszając, przez kilka minut, aż fasolka zacznie się brązowić. Zmniejszamy ogień na średni, wlewamy 75 ml wody i ocet z cukrem. Wok częściowo przykrywamy i gotujemy fasolkę kolejne kilka minut, aż będzie ugotowana, ale nadal al dente. Dodajemy drugą łyżkę octu, masło i migdały. Kiedy masło się roztopi, przekładamy fasolkę do ogrzanej miski i podajemy nie zwlekając.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024