Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zielona-fasolka-po-indyjsku

Zielona fasolka po indyjsku

Nie sądzę by był to przepis autentyczny i klasyczny. Ale przyprawy indyjskie doskonale korespondują z chrupką zieloną fasolką, więc czemu by nie spróbować? Podajemy do mięsa lub ryby, a szczególnie do plastrów smażonego sera.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
zielona fasolka szparagowa
olej z orzeszków ziemnych
świeży imbir
czosnek
suszone papryczki chilli
czarna gorczyca

Opis przyrządzania:
300 g zielonej fasolki, obranej z ogonków, blanszujemy 2 minuty we wrzątku, przelewamy zimną wodą i zostawiamy do odcieknięcia. Kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka obieramy ze skórki i kroimy w długie, cienkie paski. Ząbek czosnku obieramy i drobno siekamy. Na sporej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych. Wrzucamy imbir i czosnek i smażymy 2 minuty, nie dopuszczając do zrumienienia. Dodajemy szczyptę suszonych, rozkruszonych papryczek chilli i 2 łyżeczki ziaren czarnej gorczycy. Podgrzewamy na nieco większym ogniu, aż gorczyca zacznie pękać. Wrzucamy fasolkę, mieszamy i podgrzewamy, aż będzie gorąca.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024