Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zielona-fasolka-po-indyjsku
Zielona fasolka po indyjsku
Nie sądzę by był to przepis autentyczny i klasyczny. Ale przyprawy indyjskie doskonale korespondują z chrupką zieloną fasolką, więc czemu by nie spróbować? Podajemy do mięsa lub ryby, a szczególnie do plastrów smażonego sera.
Rodzaj dania: Dodatek
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
zielona fasolka szparagowa
olej z orzeszków ziemnych
świeży imbir
czosnek
suszone papryczki chilli
czarna gorczyca
Opis przyrządzania:
300 g zielonej fasolki, obranej z ogonków, blanszujemy 2 minuty we wrzątku, przelewamy zimną wodą i zostawiamy do odcieknięcia. Kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka obieramy ze skórki i kroimy w długie, cienkie paski. Ząbek czosnku obieramy i drobno siekamy. Na sporej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych. Wrzucamy imbir i czosnek i smażymy 2 minuty, nie dopuszczając do zrumienienia. Dodajemy szczyptę suszonych, rozkruszonych papryczek chilli i 2 łyżeczki ziaren czarnej gorczycy. Podgrzewamy na nieco większym ogniu, aż gorczyca zacznie pękać. Wrzucamy fasolkę, mieszamy i podgrzewamy, aż będzie gorąca.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024