Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zeberka-z-wplywami-meksykanskimi

Żeberka z wpływami meksykańskimi

Żeby żeberka były miękkie, trzeba najpierw upiec je w piekarniku, nie ma wyjścia. Potem smarujemy je pikantnym sosem z papryczkami chipotle i kończymy pieczenie już na grillu.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Meksyk

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 1/2 kg wieprzowych żeberek
2 łyżki mielonej słodkiej papryki
5 łyżek brązowego cukru
cebula
3 dojrzałe pomidory
8 ząbków czosnku
100 g pasty z tamaryszka
4 łyżki papryczek chipotle w sosie
kilka gałązek świeżej kolendry

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 140 stopni. Żeberka myjemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy z obu stron. Paprykę mieszamy z 3 łyżkami brązowego cukru. Mieszanką nacieramy mięso. Układamy żeberka na 2 blachach i wstawiamy do piekarnika na 2 godziny. Co jakiś czas mięso odwracamy. W czasie, gdy żeberka siedzą w piekarniku, robimy sos. Cebulę obieramy i grubo siekamy. Pomidory myjemy i kroimy na pół. Ząbki czosnku rozdzielamy, ale nie obieramy. Dużą i ciężką patelnię stawiamy na ogniu. Na suchą, rozgrzaną patelnię wrzucamy cebulę i wkładamy pomidory, przecięciem do dołu. Dodajemy ząbki czosnku. Smażymy przez 10 minut, aż wszystkie warzywa zaczną się przypiekać na brązowo. Czosnek obieramy ze skórki i przekładamy do blendera lub malaksera. Dodajemy cebulę i pomidory, resztę cukru (czyli 2 łyżki), pastę z tamaryszka i papryczki chipotle. Kolendrę myjemy, osuszamy i grubo siekamy, dodajemy do blendera (lub malaksera). Wszystko razem miksujemy na gładki sos i doprawiamy do smaku solą. Żeberka wyjmujemy z piekarnika i smarujemy szczodrze sosem. Kładziemy mięso na grillu i pieczemy po kilka minut z każdej strony, smarując sosem. Podajemy na przykład z sałatką "guacamole" (patrz przepis" i jakąś dobrą salsą.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024