Zdrowy - bo więcej tu warzyw, niż mięsa, no i niedużo tłuszczu. Niby-chiński, bo nie mam dowodów, że w Państwie Środka jada się takie kurczaki, choć technika jest zdecydowanie chińska. A pyszny - to już sprawdźcie sami.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Zdrowy (i pyszny) kurczak po niby-chińsku - Opis przyrządzania:
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki, pozbywając się przy okazji resztek tłuszczu i chrząstek.
Pomarańcze szorujemy w gorącej wodzie, wyciskamy sok. Mieszamy go z sosem sojowym i mączką kukurydzianą lub sojową, po czym wlewamy do mięsa i starannie mieszamy, najlepiej ręką. odstawiamy na czas przygotowania warzyw.
Brokułom odcinamy grubą łodygę, resztę dzielimy na zgrabne różyczki i starannie płuczemy na dużym sicie.
Fasolkę przycinamy z obu końców, kroimy każdą na pół i płuczmy.
Dymkę obieramy z przywiędłych liści, myjemy, osuszamy i kroimy w kawałki - tylko zieloną część.
W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy olej. Osączamy mięso z marynaty (nie wylewamy jej!) i wkładamy na bardzo gorący tłuszcz. Smażymy, mieszając, aż zaczną się rumienić.
Dodajemy brokuły, fasolkę i dymkę i smażymy dalej, mieszając, jeszcze z 5 minut.
Do woka wlewamy pozostałą marynatę i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Mieszamy, żeby sos pokrył warzywa i mięso, po czym natychmiast podajemy, z ryżem lub chińskim makaronem.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Zdrowy (i pyszny) kurczak po niby-chińsku: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |