W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Zdrowy (i pyszny) kurczak po niby-chińsku

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Zdrowy (i pyszny) kurczak po niby-chińsku

Zdrowy (i pyszny) kurczak po niby-chińsku

Zdrowy - bo więcej tu warzyw, niż mięsa, no i niedużo tłuszczu. Niby-chiński, bo nie mam dowodów, że w Państwie Środka jada się takie kurczaki, choć technika jest zdecydowanie chińska. A pyszny - to już sprawdźcie sami.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 400 g piersi kurzej bez skóry
  • 2 pomarańcze
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki gładkiej mączki kukurydzianej (lub ryżowej)
  • spora główka brokułów
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej
  • pęczek cebulki dymki
  • łyżka oleju z orzeszków ziemnych
  • nieco oleju sezamowego do skropienia

Zdrowy (i pyszny) kurczak po niby-chińsku - Opis przyrządzania:

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki, pozbywając się przy okazji resztek tłuszczu i chrząstek.
Pomarańcze szorujemy w gorącej wodzie, wyciskamy sok. Mieszamy go z sosem sojowym i mączką kukurydzianą lub sojową, po czym wlewamy do mięsa i starannie mieszamy, najlepiej ręką. odstawiamy na czas przygotowania warzyw.
Brokułom odcinamy grubą łodygę, resztę dzielimy na zgrabne różyczki i starannie płuczemy na dużym sicie.
Fasolkę przycinamy z obu końców, kroimy każdą na pół i płuczmy.
Dymkę obieramy z przywiędłych liści, myjemy, osuszamy i kroimy w kawałki - tylko zieloną część.
W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy olej. Osączamy mięso z marynaty (nie wylewamy jej!) i wkładamy na bardzo gorący tłuszcz. Smażymy, mieszając, aż zaczną się rumienić.
Dodajemy brokuły, fasolkę i dymkę i smażymy dalej, mieszając, jeszcze z 5 minut.
Do woka wlewamy pozostałą marynatę i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Mieszamy, żeby sos pokrył warzywa i mięso, po czym natychmiast podajemy, z ryżem lub chińskim makaronem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Zdrowy (i pyszny) kurczak po niby-chińsku: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Zdrowy (i pyszny) kurczak po niby-chińsku przepisy:

  • Niby- azjatycka sałatka z rzodkiewką
    Kontrastujące kolorami warzywa kroimy w długie cienkie paski i mieszamy z sosem o azjatyckich nutach. Smaczny dodatek do grillowanej ryby.
  • Mule po niby-azjatycku
    Mule z azjatyckimi dodatkami i mlekiem kokosowym. Niby fusion cuisine, ale jednak uczciwe danie ;-)
  • Niby-francuska zupa cebulowa Niby-francuska zupa cebulowa
    Jedna z wielu wersji zupy cebulowej. Nie jest to absolutnie klasyczna zupa, ta podawana niegdyś w paryskich Halach, ale zupełnie niezły, uproszczony wariant. Idealnie sprawdza się w czas srogich mrozów.
  • Gravad lax po niby-tajsku
    Ciekawa odmiana marynowanego łososia, z typowymi dla kuchni tajskiej przyprawami. Choć nie sądzę, żeby było to narodowe danie Tajów...
  • Dorsz z grzybami po chińsku
    Bardzo przyjemny (w sensie prosty, smaczny, zdrowy, szybki, niezbyt drogi itd.) sposób na spożycie białej, chudej rybki. Słodko-kwaśny sos z grzybami shiitake ma wszelkie zalety chińskiego fast foodu, będąc przy okazji pozbawionym podejrzanych dodatków. Pyszności!


Podziel się linkiem:




Komentarze: