Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zdrowy-i-pyszny-kurczak-po-niby-chinsku

Zdrowy (i pyszny) kurczak po niby-chińsku

Zdrowy - bo więcej tu warzyw, niż mięsa, no i niedużo tłuszczu. Niby-chiński, bo nie mam dowodów, że w Państwie Środka jada się takie kurczaki, choć technika jest zdecydowanie chińska. A pyszny - to już sprawdźcie sami.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
400 g piersi kurzej bez skóry
2 pomarańcze
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki gładkiej mączki kukurydzianej (lub ryżowej)
spora główka brokułów
200 g zielonej fasolki szparagowej
pęczek cebulki dymki
łyżka oleju z orzeszków ziemnych
nieco oleju sezamowego do skropienia

Opis przyrządzania:
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki, pozbywając się przy okazji resztek tłuszczu i chrząstek.
Pomarańcze szorujemy w gorącej wodzie, wyciskamy sok. Mieszamy go z sosem sojowym i mączką kukurydzianą lub sojową, po czym wlewamy do mięsa i starannie mieszamy, najlepiej ręką. odstawiamy na czas przygotowania warzyw.
Brokułom odcinamy grubą łodygę, resztę dzielimy na zgrabne różyczki i starannie płuczemy na dużym sicie.
Fasolkę przycinamy z obu końców, kroimy każdą na pół i płuczmy.
Dymkę obieramy z przywiędłych liści, myjemy, osuszamy i kroimy w kawałki - tylko zieloną część.
W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy olej. Osączamy mięso z marynaty (nie wylewamy jej!) i wkładamy na bardzo gorący tłuszcz. Smażymy, mieszając, aż zaczną się rumienić.
Dodajemy brokuły, fasolkę i dymkę i smażymy dalej, mieszając, jeszcze z 5 minut.
Do woka wlewamy pozostałą marynatę i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Mieszamy, żeby sos pokrył warzywa i mięso, po czym natychmiast podajemy, z ryżem lub chińskim makaronem.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024