Awaryjny? A co, nie tylko rodzina, ale i cała Europa choruje, to kto ma pójść po zakupy? Do tego makaronu wszystko mamy w domu, nawet resztki żółtego sera uda się zutylizować...
Kraj pochodzenia: WÅ‚ochy
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Zapiekany makaron awaryjny - Opis przyrzÄ…dzania:
Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Nastawiamy duży garnek osolonej wody, a kiedy się zagotuje, wrzucamy makaron i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Połowę masła rozpuszczamy w rondelku, wsypujemy mąkę i mieszamy na malutkim ogniu przez minutę. Po trochu, cały czas mieszając, dolewamy mleko. Kiedy powstanie gładki sos, gotujemy go jeszcze kilka minut, co jakiś czas mieszając, aż zacznie gęstnieć. W tym czasie odcedzamy makaron, a ser ścieramy na średniej tarce. Mieszamy razem sos, makaron i mniej więcej 2/3 sera, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy makaron do dużej żaroodpornej formy - warstwa makaronu powinna być dość cienka, posypujemy resztą sera i tarta bułką. Na wierzchu rozkładamy resztę masła w małych kawałeczkach. Wstawiamy formę do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut, a konkretnie do chwili, gdy wierzch ładnie się przyrumieni. Podajemy prosto z piekarnika.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Zapiekany makaron awaryjny: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | Marzec 2025 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | |||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
31 |