Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zapiekany-makaron-awaryjny

Zapiekany makaron awaryjny

Awaryjny? A co, nie tylko rodzina, ale i cała Europa choruje, to kto ma pójść po zakupy? Do tego makaronu wszystko mamy w domu, nawet resztki żółtego sera uda się zutylizować...

Rodzaj dania: Danie główne z makaronu, ryżu i kaszy

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
300 g makaronu typu grube rurki
60 g masła
30 g mąki
2 szklanki (1/2 litra) mleka
100 g żółtego sera (jaki się trafi - może być gruyere albo parmezan)
2 łyżki tartej bułki

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Nastawiamy duży garnek osolonej wody, a kiedy się zagotuje, wrzucamy makaron i gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Połowę masła rozpuszczamy w rondelku, wsypujemy mąkę i mieszamy na malutkim ogniu przez minutę. Po trochu, cały czas mieszając, dolewamy mleko. Kiedy powstanie gładki sos, gotujemy go jeszcze kilka minut, co jakiś czas mieszając, aż zacznie gęstnieć. W tym czasie odcedzamy makaron, a ser ścieramy na średniej tarce. Mieszamy razem sos, makaron i mniej więcej 2/3 sera, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy makaron do dużej żaroodpornej formy - warstwa makaronu powinna być dość cienka, posypujemy resztą sera i tarta bułką. Na wierzchu rozkładamy resztę masła w małych kawałeczkach. Wstawiamy formę do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut, a konkretnie do chwili, gdy wierzch ładnie się przyrumieni. Podajemy prosto z piekarnika.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024