W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Zapiekane zimowe warzywa

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Zapiekane zimowe warzywa

Ciekawa zimowa zapiekanka, która dotarła do mnie z Kanady. Pasuje do każdego mięsa i ryby, może też być wegetariańską kolacją - z czosnkową bagietką, na przykład.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 marchewki średniej wielkości
  • 300g drobnej brukselki
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 2 łyżki drobno siekanej cebuli
  • 2 łyżki tartego chrzanu (może być ze słoika)
  • 2 kromki tostowego chleba
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • łyżka stopionego masła

Zapiekane zimowe warzywa - Opis przyrządzania:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w ukośne plasterki.
Brukselki obieramy z wierzchnich liści i przycinamy przy nasadzie.
Marchewkę i brukselkę gotujemy razem w osolonym wrzątku przez kilka minut, aż warzywa nie będą już surowe, ale pozostaną chrupkie. Odcedzamy, ale zostawiamy ćwierć szklanki wody z gotowania.
Warzywa przekładamy do naczynia do zapiekania i skrapiamy wodą z gotowania.
Mieszamy majonez, siekaną cebulę, chrzan oraz trochę soli i pieprzu, po czym sosem tym polewamy warzywa.
Z tostowego chleba ścinamy skórkę. Miąższ miksujemy w malakserze na drobne okruszki. Dodajemy natkę i stopione masło, starannie mieszamy.
Chlebową kruszonką posypujemy warzywa, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż wierzch się zarumieni.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Zapiekane zimowe warzywa: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Zapiekane zimowe warzywa przepisy:

  • Brukselka z orzeszkami piniowymi
    Świetny sposób na brukselkę - byle tylko jej nie rozgotować! Orzeszki piniowe dodają elegancji i charakteru. Bardzo smaczne do wieprzowiny, na przykład kotletów schabowych.
  • Brukselka z woka
    Nareszcie prawdziwie zimowy przepis! Moja ulubiona brukselka zyskuje na smaku po pierwszych mrozach, trzeba zatem uznać sezon za rozpoczęty. W tym przepisie smażymy (uprzednio lekko podgotowaną) brukselkę, w towarzystwie maleńkich cebulek i pomidorków koktajlowych (notabene jedynych, jakie da się jeść o tej porze roku) - świetne danie obiadowe lub kolacyjne, z kawałkiem bagietki lub makaronem, najlepiej ryżowym lub sojowym. Piure z ziemniaków też może być.
  • Zupa z marchewki i pomarańczy z miętą
    Smaczna, prosta i bardzo zdrowa. Mięta dodaje niespodziewanej świeżości.
  • Brukselka w śmietanie
    Doskonała, twardawa brukselka w śmietanowo-szczypiorkowym sosie, z prażonymi orzeszkami piniowymi. Dobra do każdego jasnego mięsa, a i sama w sobie całkiem niezła.
  • Wołowina z grzybami, wersja katalońska
    Od dwu dni mamy jesień, a z grzybami ciągle jeszcze słabo - wszystko przez te letnie susze i upały. Myślę jednak, że polskie lasy zdążą przed zimą wyprodukować tyle prawdziwków, podgrzybków i maślaków, żeby dało się przyrządzić ten kataloński z pochodzenia gulasz, idealny skądinąd na chłodne polskie jesienne wieczory...




Podziel się linkiem:


Komentarze: