Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zapiekane-zimowe-warzywa

Zapiekane zimowe warzywa

Ciekawa zimowa zapiekanka, która dotarła do mnie z Kanady. Pasuje do każdego mięsa i ryby, może też być wegetariańską kolacją - z czosnkową bagietką, na przykład.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 marchewki średniej wielkości
300g drobnej brukselki
1/2 szklanki majonezu
2 łyżki drobno siekanej cebuli
2 łyżki tartego chrzanu (może być ze słoika)
2 kromki tostowego chleba
2 łyżki siekanej natki pietruszki
łyżka stopionego masła

Opis przyrządzania:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w ukośne plasterki.
Brukselki obieramy z wierzchnich liści i przycinamy przy nasadzie.
Marchewkę i brukselkę gotujemy razem w osolonym wrzątku przez kilka minut, aż warzywa nie będą już surowe, ale pozostaną chrupkie. Odcedzamy, ale zostawiamy ćwierć szklanki wody z gotowania.
Warzywa przekładamy do naczynia do zapiekania i skrapiamy wodą z gotowania.
Mieszamy majonez, siekaną cebulę, chrzan oraz trochę soli i pieprzu, po czym sosem tym polewamy warzywa.
Z tostowego chleba ścinamy skórkę. Miąższ miksujemy w malakserze na drobne okruszki. Dodajemy natkę i stopione masło, starannie mieszamy.
Chlebową kruszonką posypujemy warzywa, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż wierzch się zarumieni.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024