W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Zapiekane ziemniaki z porami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne

Zapiekane ziemniaki z porami

Uwielbiam duszone pory i uwielbiam zapiekane ziemniaki (zwłaszcza te rumiane plasterki na wierzchu...). A w tej zapiekance mam i jedno i drugie. Dobre danie na bezmięsny dzień. Jeśli pokroimy zapiekankę w mniejsze porcje, świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięsa lub ryby.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-8

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • ząbek czosnku
  • 1 i 1/4 kg ziemniaków o zwartym miąższu
  • 3 ładne pory
  • gałka muszkatołowa
  • szklanka (1/4 litra) wywaru warzywnego
  • szklanka (1/4 litra)gęstej śmietany
  • łyżka masła

Zapiekane ziemniaki z porami - Opis przyrządzania:

Czosnek obieramy, drobno siekamy i rozmazujemy po dnie formy do zapiekania (o pojemności co najmniej 2 l). Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w cienkie plasterki. Pory obieramy z wierzchnich liści i odcinamy ciemnozielone końcówki. Przecinamy wzdłuż na pół i starannie płuczemy. Kroimy w cienkie plasterki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W wysmarowanej czosnkiem formie układamy naprzemiennie warstwy ziemniaków i warstwy porów (na wierzchu powinny być ziemniaki, właśnie z powodu wspomnianych we wstępie plasterków). Każdą warstwę lekko posypujemy solą, pieprzem i odrobiną świeżo startej gałki muszkatołowej. Wywar warzywny i śmietanę mieszamy razem na jednolity płyn. Polewamy mieszanką ziemniaki, a na wierzchu układamy małe grudki masła. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na półtorej godziny (czyli 90 minut), aż wierzch będzie dobrze rumiany. Podajemy na stół w tej samej formie, prosto z piekarnika.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Zapiekane ziemniaki z porami: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Zapiekane ziemniaki z porami przepisy:

  • Ziemniaki zapiekane z parmezanem
    Wariacja na temat sabaudzkich ziemniaków, ale z nietypowym dodatkiem parmezanu. Bardzo udany dodatek do kaczki lub pieczonej polędwicy wołowej. Do jagnięciny też pasuje.
  • Ziemniaki zapiekane z grzybami
    Pyszna jesienno-zimowa zapiekanka, doskonały dodatek do dziczyzny lub wołowiny. W wersji bardziej solidnej zamiast wywaru dolewamy kremową śmietankę.
  • Ziemniaki zapiekane z mlekiem
    Jeszcze jedna odmiana zapiekanych ziemniaków z serem - tym razem nieco lżejsza dla przewodu pokarmowego, bo z mlekiem, a nie ze śmietaną. Możemy więc sobie odbić, jeśli chodzi o mięso i zrobić na przykład karkówkę z grilla...
  • Pory zapiekane z niebieskim serem
    Danie to powstało w ramach akcji utylizacji rozmaitych poweekendowych resztek: otóż została mi porcja dipu z niebieskiego sera, jak również mały pęczek porów z ostatnich warzywek. Okazało się to bardzo smaczną kombinacją i doskonale pasowało do grillowanych polędwiczek wieprzowych ze smażonymi śliwkami.
  • Brokuły zapiekane z cheddarem
    Typowo amerykańska zapiekanka z warzyw w serowym sosie. Za Oceanem uważa się ją za dodatek do mięsa, ale moim zdaniem najlepiej sprawdza się jako solidne wegetariańskie samodzielne danie, obiadowe lub kolacyjne. Do tego obowiązkowo sałata z sosem winegret lub sałatka z pomidorów i papryki, a najlepiej i jedno i drugie.




Podziel się linkiem:


Komentarze:

Barbara Nuta, 2015-05-24 9:24:07
Przepyszne. Zwyke smak jest w prostocie.
Moja ocena: 5