Uwielbiam duszone pory i uwielbiam zapiekane ziemniaki (zwłaszcza te rumiane plasterki na wierzchu...). A w tej zapiekance mam i jedno i drugie. Dobre danie na bezmięsny dzień. Jeśli pokroimy zapiekankę w mniejsze porcje, świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięsa lub ryby.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4-8
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Zapiekane ziemniaki z porami - Opis przyrzÄ…dzania:
Czosnek obieramy, drobno siekamy i rozmazujemy po dnie formy do zapiekania (o pojemności co najmniej 2 l). Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w cienkie plasterki. Pory obieramy z wierzchnich liści i odcinamy ciemnozielone końcówki. Przecinamy wzdłuż na pół i starannie płuczemy. Kroimy w cienkie plasterki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W wysmarowanej czosnkiem formie układamy naprzemiennie warstwy ziemniaków i warstwy porów (na wierzchu powinny być ziemniaki, właśnie z powodu wspomnianych we wstępie plasterków). Każdą warstwę lekko posypujemy solą, pieprzem i odrobiną świeżo startej gałki muszkatołowej. Wywar warzywny i śmietanę mieszamy razem na jednolity płyn. Polewamy mieszanką ziemniaki, a na wierzchu układamy małe grudki masła. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na półtorej godziny (czyli 90 minut), aż wierzch będzie dobrze rumiany. Podajemy na stół w tej samej formie, prosto z piekarnika.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Zapiekane ziemniaki z porami: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |