Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zapiekane-ziemniaki-z-porami

Zapiekane ziemniaki z porami

Uwielbiam duszone pory i uwielbiam zapiekane ziemniaki (zwłaszcza te rumiane plasterki na wierzchu...). A w tej zapiekance mam i jedno i drugie. Dobre danie na bezmięsny dzień. Jeśli pokroimy zapiekankę w mniejsze porcje, świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięsa lub ryby.

Rodzaj dania: Danie główne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-8

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
ząbek czosnku
1 i 1/4 kg ziemniaków o zwartym miąższu
3 ładne pory
gałka muszkatołowa
szklanka (1/4 litra) wywaru warzywnego
szklanka (1/4 litra)gęstej śmietany
łyżka masła

Opis przyrządzania:
Czosnek obieramy, drobno siekamy i rozmazujemy po dnie formy do zapiekania (o pojemności co najmniej 2 l). Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w cienkie plasterki. Pory obieramy z wierzchnich liści i odcinamy ciemnozielone końcówki. Przecinamy wzdłuż na pół i starannie płuczemy. Kroimy w cienkie plasterki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W wysmarowanej czosnkiem formie układamy naprzemiennie warstwy ziemniaków i warstwy porów (na wierzchu powinny być ziemniaki, właśnie z powodu wspomnianych we wstępie plasterków). Każdą warstwę lekko posypujemy solą, pieprzem i odrobiną świeżo startej gałki muszkatołowej. Wywar warzywny i śmietanę mieszamy razem na jednolity płyn. Polewamy mieszanką ziemniaki, a na wierzchu układamy małe grudki masła. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na półtorej godziny (czyli 90 minut), aż wierzch będzie dobrze rumiany. Podajemy na stół w tej samej formie, prosto z piekarnika.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024