W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Zapiekane mule z bazylią

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Zapiekane mule z bazylią

Jedno z moich ulubionych małych dań - gorące mule z sosem bazyliowo-czosnkowym, zapieczone na rumiano z serkiem parmezankiem (jak mawia Młodsze Dziecko). Białe wino, ćwiartki cytryny do doprawienia i dużo świeżej bagietki - koniecznie!

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • spory pęczek świeżej bazylii
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 2 kg sporych muli
  • 50 g świeżo startego parmezanu
  • ćwiartki cytryny do podania

Zapiekane mule z bazylią - Opis przyrządzania:

Bazylię myjemy, osuszamy i obrywamy listki.
Czosnek obieramy i rozgniatamy szerokim nożem.
W małym malakserze miksujemy listki bazylii i czosnek, dodając w trakcie mniej więcej 100 ml (trochę mniej, niż pół szklanki) oliwy. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy do smaku.
Mule wrzucamy do zlewozmywaka. Puszczamy strumień zimnej wody i płuczemy skorupiaki, usuwając wszystkie połamane egzemplarze. Obecnie znakomita większość muli sprzedawana jest dopiero po starannym oczyszczeniu, nie ma więc potrzeby szorowania muli szczoteczką, ani usuwania tzw. brody.
Dużą patelnię stawiamy na sporym ogniu. Kiedy się rozgrzeje, wrzucamy mule i patelnię przykrywamy. Gotujemy przez 3-4 minuty, aż mule się otworzą, ale tylko tyle! - nie powinny być zupełnie ugotowane. Odstawiamy do przestygnięcia.
Rozgrzewamy górny opiekacz w piekarniku.
Przestygnięte mule wyjmujemy ze skorupek, połowę skorupek (konkretnie te największe) zachowujemy. Na połówkach skorupek kładziemy mule i układamy je na blaszce. Skrapiamy sosem bazyliowym i posypujemy parmezanem.
Wkładamy mule pod rozgrzany opiekacz na kilka minut - aż będą bardzo gorące, a ser zacznie się rumienić.
Podajemy prosto z piekarnika, ze świeżą bagietką i ćwiartkami cytryny.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Zapiekane mule z bazylią: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku



Podziel się linkiem:




Komentarze: