W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Zapiekane mule z bazyliÄ…

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Małe danie

Zapiekane mule z bazyliÄ…

Jedno z moich ulubionych małych dań - gorące mule z sosem bazyliowo-czosnkowym, zapieczone na rumiano z serkiem parmezankiem (jak mawia Młodsze Dziecko). Białe wino, ćwiartki cytryny do doprawienia i dużo świeżej bagietki - koniecznie!

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • spory pÄ™czek Å›wieżej bazylii
  • zÄ…bek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 2 kg sporych muli
  • 50 g Å›wieżo startego parmezanu
  • ćwiartki cytryny do podania

Zapiekane mule z bazyliÄ… - Opis przyrzÄ…dzania:

BazyliÄ™ myjemy, osuszamy i obrywamy listki.
Czosnek obieramy i rozgniatamy szerokim nożem.
W małym malakserze miksujemy listki bazylii i czosnek, dodając w trakcie mniej więcej 100 ml (trochę mniej, niż pół szklanki) oliwy. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy do smaku.
Mule wrzucamy do zlewozmywaka. Puszczamy strumień zimnej wody i płuczemy skorupiaki, usuwając wszystkie połamane egzemplarze. Obecnie znakomita większość muli sprzedawana jest dopiero po starannym oczyszczeniu, nie ma więc potrzeby szorowania muli szczoteczką, ani usuwania tzw. brody.
Dużą patelnię stawiamy na sporym ogniu. Kiedy się rozgrzeje, wrzucamy mule i patelnię przykrywamy. Gotujemy przez 3-4 minuty, aż mule się otworzą, ale tylko tyle! - nie powinny być zupełnie ugotowane. Odstawiamy do przestygnięcia.
Rozgrzewamy górny opiekacz w piekarniku.
Przestygnięte mule wyjmujemy ze skorupek, połowę skorupek (konkretnie te największe) zachowujemy. Na połówkach skorupek kładziemy mule i układamy je na blaszce. Skrapiamy sosem bazyliowym i posypujemy parmezanem.
Wkładamy mule pod rozgrzany opiekacz na kilka minut - aż będą bardzo gorące, a ser zacznie się rumienić.
Podajemy prosto z piekarnika, ze świeżą bagietką i ćwiartkami cytryny.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Zapiekane mule z bazylią: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Zapiekane mule z bazyliÄ… przepisy:

  • Zapiekane mule Zapiekane mule
    Bardzo dobry sposób na mule, nie tylko smaczny, ale i praktyczny - można je przygotować znacznie wcześniej, a zapiec w ostatniej chwili. Świetne jako małe danko, przystawka (wtedy dla większej ilości osób) lub na przyjęciach.
  • SaÅ‚atka z muli z rzodkiewkami
    Wiosenna sałatka z moich ukochanych skorupiaków, z pysznym i oryginalnym sosem. Świetna na kolację, z dodatkiem chrupiącej bagietki lub żytniego chleba.
  • Mule zapiekane z warzywami
    Kremowe zapiekanki ze świeżych muli - danie nie tylko smaczne, ale i praktyczne, bo można przygotować wszystko wcześniej i tylko na ostatnie 20 minut wstawić do piekarnika (wówczas pieczemy mule 15 minut, żeby dobrze się rozgrzały, a na kolejne 5 minut włączamy opiekacz).
  • Smażone mule
    Małe danko lub przystawka, doskonała w zimny dzień. Usmażone mule nadziewamy na wykałaczki, skrapiamy cytryną i maczamy w sosie tatarskim. Możemy także przekroić świeżutką bułkę, posmarować tymże sosem i napełnić gorącymi, panierowanymi mulami - pyszność.
  • CiepÅ‚a saÅ‚atka z ziemniaków z mulami i kalmarami
    Bardzo smaczna zimowa sałata, która starcza za cały posiłek. Mule są akurat w sezonie, kalmary dostępne są przez cały rok - ciut luksusu nigdy nie zawadzi.


Podziel siÄ™ linkiem:




Komentarze: