Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zapiekane-mule-z-bazylia

Zapiekane mule z bazylią

Jedno z moich ulubionych małych dań - gorące mule z sosem bazyliowo-czosnkowym, zapieczone na rumiano z serkiem parmezankiem (jak mawia Młodsze Dziecko). Białe wino, ćwiartki cytryny do doprawienia i dużo świeżej bagietki - koniecznie!

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
spory pęczek świeżej bazylii
ząbek czosnku
oliwa z oliwek
2 kg sporych muli
50 g świeżo startego parmezanu
ćwiartki cytryny do podania

Opis przyrządzania:
Bazylię myjemy, osuszamy i obrywamy listki.
Czosnek obieramy i rozgniatamy szerokim nożem.
W małym malakserze miksujemy listki bazylii i czosnek, dodając w trakcie mniej więcej 100 ml (trochę mniej, niż pół szklanki) oliwy. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy do smaku.
Mule wrzucamy do zlewozmywaka. Puszczamy strumień zimnej wody i płuczemy skorupiaki, usuwając wszystkie połamane egzemplarze. Obecnie znakomita większość muli sprzedawana jest dopiero po starannym oczyszczeniu, nie ma więc potrzeby szorowania muli szczoteczką, ani usuwania tzw. brody.
Dużą patelnię stawiamy na sporym ogniu. Kiedy się rozgrzeje, wrzucamy mule i patelnię przykrywamy. Gotujemy przez 3-4 minuty, aż mule się otworzą, ale tylko tyle! - nie powinny być zupełnie ugotowane. Odstawiamy do przestygnięcia.
Rozgrzewamy górny opiekacz w piekarniku.
Przestygnięte mule wyjmujemy ze skorupek, połowę skorupek (konkretnie te największe) zachowujemy. Na połówkach skorupek kładziemy mule i układamy je na blaszce. Skrapiamy sosem bazyliowym i posypujemy parmezanem.
Wkładamy mule pod rozgrzany opiekacz na kilka minut - aż będą bardzo gorące, a ser zacznie się rumienić.
Podajemy prosto z piekarnika, ze świeżą bagietką i ćwiartkami cytryny.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024