W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Zapiekane kotleciki cielęce

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Zapiekane kotleciki cielęce

Pyszny obiad w 20 minut - mielone pulpety cielęce z pomidorami i serem. Bez smażenia, sam piekarnik wystarcza. Podajemy ze smażonymi kartofelkami lub piure, sałatą i fasolką szparagową.

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • kromka białego chleba bez skórki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 400 g mielonej cielęciny
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • jajko
  • łyżka siekanego świeżego oregano lub majeranku
  • dojrzały pomidor
  • 50 g tartego gruyera
  • 50 g świeżo startego parmezanu
  • oliwa z oliwek

Zapiekane kotleciki cielęce - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Chleb rwiemy na kawałki i zalewamy mlekiem. Nasiąknięty chleb odciskamy z nadmiaru mleka, rozgniatamy na paćkę i mieszamy z mieloną cielęciną.
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, dodajemy do mięsa.
Do masy mięsnej wbijamy jajko, solimy, dodajemy oregano (lub majeranek) i doprawiamy do smaku pieprzem. Wszystko razem starannie mieszamy na jednolitą masę - najlepiej ręką.
Z masy toczymy 4 kule, lekko je spłaszczamy i układamy w żaroodpornym naczyniu lub na blaszce.
Pomidor myjemy i kroimy horyzontalnie na 4 plastry. Na każdym kotlecie kładziemy plaster pomidora, posypujemy gruyerem i parmezanem i lekko skrapiamy oliwą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut, aż ser się przyrumieni.
Podajemy na gorąco, z kartofelkami i sałatą.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Zapiekane kotleciki cielęce: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Zapiekane kotleciki cielęce przepisy:

  • Cielęce pulpeciki z jabłkami
    Jesienna cielęcinka z jabłkami i świeżym majerankiem. Podajemy z kremowym piure ziemniaczanym.
  • Pulpeciki cielęce z papryką
    Kolorowe danie w sam raz na jesienny spleen.
  • Nadziewane zraziki cielęce
    Lekkie, letnie danie obiadowe o włoskich korzeniach. W przepisie nie podałam proporcji, gdyż zależą one od ilości osób przy stole. Doskonałym dodatkiem będzie ryż lub kuskus i wielka micha zielonej sałaty.
  • Cielęce eskalopki z cytryną
    Szybkie, świeże danie z klasycznym włoskim zestawem smaków: cytryna-czosnek-natka. Podajemy z ziemniaczanym piure lub absolutnie podstawowym risotto.
  • Polędwiczki cielęce z cynamonowym sosem
    Cielęcina bywa tak delikatna w smaku, że trzeba ją wspomóc jakimś ciekawszym dodatkiem. Sos cynamonowy na pewno nie jest banalny i tak przygotowane mięso spokojnie możemy podać gościom. Do cielęciny serwujemy piure ziemniaczane lub cieniuteńkie frytki oraz ze dwa rodzaje jarzynek, jedną koniecznie zieloną (np. fasolkę).


Podziel się linkiem:




Komentarze: