Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zapiekane-kotleciki-cielece

Zapiekane kotleciki cielęce

Pyszny obiad w 20 minut - mielone pulpety cielęce z pomidorami i serem. Bez smażenia, sam piekarnik wystarcza. Podajemy ze smażonymi kartofelkami lub piure, sałatą i fasolką szparagową.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
kromka białego chleba bez skórki
1/2 szklanki mleka
400 g mielonej cielęciny
mała cebula
ząbek czosnku
jajko
łyżka siekanego świeżego oregano lub majeranku
dojrzały pomidor
50 g tartego gruyera
50 g świeżo startego parmezanu
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Chleb rwiemy na kawałki i zalewamy mlekiem. Nasiąknięty chleb odciskamy z nadmiaru mleka, rozgniatamy na paćkę i mieszamy z mieloną cielęciną.
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, dodajemy do mięsa.
Do masy mięsnej wbijamy jajko, solimy, dodajemy oregano (lub majeranek) i doprawiamy do smaku pieprzem. Wszystko razem starannie mieszamy na jednolitą masę - najlepiej ręką.
Z masy toczymy 4 kule, lekko je spłaszczamy i układamy w żaroodpornym naczyniu lub na blaszce.
Pomidor myjemy i kroimy horyzontalnie na 4 plastry. Na każdym kotlecie kładziemy plaster pomidora, posypujemy gruyerem i parmezanem i lekko skrapiamy oliwą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut, aż ser się przyrumieni.
Podajemy na gorąco, z kartofelkami i sałatą.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024