Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zapiekane-baklazany-klasycznie-francuskie

Zapiekane bakłażany (klasycznie francuskie)

Wspaniałe letnie danie z klasycznej francuskiej kuchni - bakłażany, sos z prawdziwych żywych pomidorów, serek gruyerek... Zapiekankę (z francuska "gratin") podajemy na ciepło, a w naprawdę gorące dni - w temperaturze pokojowej.

Rodzaj dania: Danie główne

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 kg bakłażanów
750 g dojrzałych pomidorów
oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
pęczek bazylii
gałązka tymianku
gałązka natki pietruszki
100 g startego sera gruyere

Opis przyrządzania:
Bakłażany myjemy, pozbawiamy ogonków, obieramy cienko ze skórki i kroimy w plastry o grubości 1 cm. Wkładamy do dużego durszlaka, solimy (2 łyżki soli) i odstawiamy na pół godziny.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Pomidory zanurzamy na minutę we wrzątku, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Kroimy horyzontalnie na pół i łyżeczką wydłubujemy pestki. Kroimy miąższ w kawałki i wkładamy do garnka. Dodajemy łyżkę oliwy, obrane ząbki czosnku i umyte i osuszone zioła. Stawiamy na średnim ogniu i dusimy, aż sos zgęstnieje. Wyjmujemy łodyżki ziół, sos solimy i za przeproszeniem pieprzymy do smaku.
Bakłażany starannie osuszamy w ściereczce.
Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wkładamy kilka plastrów bakłażana (tak, żeby leżały pojedynczą warstwą) i smażymy na lekko rumiano z obu stron, a kiedy się usmażą, odsączamy na papierze kuchennym. W ten sam sposób smażymy resztę plastrów, dolewając oliwy w miarę zapotrzebowania.
Na dnie sporego naczynia żaroodpornego rozmazujemy trochę sosu pomidorowego. Na sosie kładziemy plastry bakłażana, potem znów trochę sosu i garść tartego sera. Kontynuujemy aż do wyczerpania składników, z tym że na wierzchu powinien być ser.
Wstawiamy danie do piekarnika na 20 minut.
Bakłażany podajemy na ciepło lub nawet letnio, ze świeżą bagietką i kieliszkiem wina lub jako dodatek do mięsa lub (jeszcze lepiej) białej ryby z grilla.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024