Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Zakaska-z-papryki-w-tureckim-stylu
Zakąska z papryki w tureckim stylu
Smaczna przekąska lub lekki lunch - pieczona papryka z serem i oliwkami. Podajemy z płaskim tureckim chlebkiem, albo z chrupiącą bagietką, doskonałą do wybierania pikantnego sosu.
Rodzaj dania: Przystawka
Kraj pochodzenia: Turcja
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
4 zielone pieczone papryki
oliwa z oliwek
cytryna
2 łyżki kaparów
puszeczka filecików anchois
400 g miękkiego koziego lub owczego serka
garść dobrych zielonych oliwek
Opis przyrządzania:
Papryki obieramy ze skórki, osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy wzdłuż na pasy. Posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem, skrapiamy oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
Kapary odsączamy z zalewy, płuczemy i osuszamy w ręczniku papierowym.
Anchois osączamy z oleju, osuszamy jak wyżej i wraz z kaparami dodajemy do papryki. Odstawiamy na godzinę, ale nie do lodówki.
Serek dzielimy na 4 porcje i nakładamy na talerze, obok serka układamy paprykową sałatkę. Ozdabiamy kilkoma zielonymi oliwkami - najlepiej z pestkami, bo smaczniejsze.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024